Koronavírus: hogyan óvjam magam és a munkám?

A munkáltatókat is nehéz helyzet elé állítja a koronavírus. Vannak például, akik félelmükben önkéntes karanténba vonulnának vagy lemondanák a céges utat. Mi a helyes lépés ilyenkor? Egyáltalán mit tehetünk?

Bár továbbra sincs regisztrált koronavírusos beteg Magyarországon, mégis egyre többen próbálják úgy szervezni az életüket, hogy ne kelljen közösségbe járniuk, például a munkahelyükre se kelljen bemenniük. De vajon jár-e fizetés az önkéntes karantén idejére? Mi legyen a céges utakkal, konferenciákkal? Ennek járt utána Hvg.hu.

koronavírus, SARS-COV-2, Covid-19, koronavírus-járvány, munkavállaló, munkáltató, táppénz
Amíg nincs kihirdetett járványügyi vészhelyzet, addig be kell menni dolgozni. Fotó: Getty Images

Félelemből nem maradhatunk otthon

Több kérdést járt körül a portál, szakemberek és a hatályos jogszabályok segítettek a válaszadásban, például arra is: megtagadhatjuk-e a munkahelyünkön való munkavégzést, ha félünk a koronavírustól? A válasz egészen addig nem, azaz be kell járnunk, amíg nincs kihirdetett járványügyi vészhelyzet Magyarországon. Talán egyetlen kivétel lehet, ha olyan helyre kívánják küldeni a munkavállalót felettesei, ahol nagy eséllyel kapná el a vírust, vagy ha olyan helyről jött haza, ahol voltak fertőzöttek, vagy ami még fontosabb: tüneteket is mutat. Ha azonban nem olyan helyre akarnak küldeni, ami fertőzött - s ez egyébként vonatkozik a magánutakra is -, akkor nem mondhatjuk le az utat afélelemmiatt.

Mit várhatunk el a cégünktől?

Egy dolgot biztosan, mivel az a munkajog szerint kötelezettsége: "egészséges és biztonságos munkakörülményeket" biztosítson a munkavállalók számára. Az viszont, hogy mit értünk ezalatt, már egyéni elbírálás kérdése. Annyit elvárhatunk, hogy a munkaadó közölje, milyen intézkedéseket vezet be, milyen extra eszközöket, például kézfertőtlenítőket és tájékoztatókat helyez ki.

A járvány az egész világgazdaságot súlyosan érintheti. Kattintson és tudja meg, milyen hatással lehet a jólétünkre.

Nem jár a táppénz

Az, hogy óvatosságból dolgozhatunk-e otthonról, attól függ, mennyire rugalmas a munkáltató. Ha például valaki Észak-Olaszországban járt, s szeretne önkéntes karanténba vonulni, az megbeszélés kérdése. Általában akkor szokták ezeket az engedményeket megtenni a cégek, ha a munkavállaló otthonról is tudja teljesíteni a kötelezettségeit. Ha azonban karantén miatt nem tud valaki dolgozni, akkor nem jár a fizetés automatikusan. Ilyenkor a legjobb megoldás a szabadság. Ha azonban már elhasználtuk a rendelkezésünkre álló keretet, ne gondoljuk, hogy a táppénz lesz a megoldás, önkéntes karantén ugyanis nem számít betegségnek, ergo olyankor nem jár a táppénz sem.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: