Koronavírus: furcsa mellékhatásokat okozhat az oltás

A szúrás helyén jelentkező enyhe fájdalom és duzzanat természetes reakciónak számít egy védőoltás beadatása után. A tapasztalatok szerint azonban a koronavírus-vakcina hatására furcsa mellékhatások is jelentkezhetnek: felerősödhetnek például egy már meglévő betegségünk tünetei, de akár a hormonháztartásunk is teljesen felborulhat.

Ízületi panaszok, felerősödött autoimmun betegségek, pajzsmirigyproblémák és cikluszavar is előfordulhat a koronavírus elleni védőoltás után - derült ki az RTL Klub Híradójának egyik riportjából. Egy férfi például arról beszélt, hogy már az első oltás után erős ízületi panaszai jelentkeztek. "Megfájdult a lábam, utána a vállam, jóformán nem tudtam csinálni semmit" - fogalmazott. Egy másik érintett pedig arról számolt be, hogy nagyjából 2 hónapja oltották be, és azóta is fájnak a kezei, csuklói, vállai.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Felborulhat a menstruációs ciklus a koronavírus-vakcina hatására.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Sokan panaszkodnak

Az internetes fórumokon egyre többen panaszkodnak arra is, hogy a COVID-19 elleni védőoltás beadatása után felerősödtek az autoimmun tüneteik, vagy romlottak például az egyébként karbantartott pajzsmirigybetegségükkel összefüggő laborértékeik. "Minden tünetem többszörösére erősödött, a mai napig nem vagyok túl rajta" - írta egy érintett az egyik legnagyobb közösségi oldalon.

A Híradónak nyilatkozó nőgyógyász-endokrinológus, Kelemen Csaba elmondta, hogy betegei között ő is tapasztalta az autoimmun tünetek erősödését, de nemcsak az oltás, hanem a koronavírus-fertőzés után is. Azonban míg ezek a problémák más vírusfertőzések hatására is rosszabbodhatnak, addig más betegség elleni oltással kapcsolatban viszont még nem igazán tapasztaltak ilyet.

Felborulhat a menstruációs ciklus

Orbán: szankció vár arra, aki nem kéri a 2. oltást - kattintson!

A beszámolók egyértelműen azt jelzik, hogy a COVID-oltás miatt egyeseknél teljesen felborulhat a hormonháztartás, és ez pedig kihathat a női ciklusra is. A fiatalabbak kimaradt menstruációról és cikluszavarról - a szokásosnál korábban vagy később jelentkező havi vérzésről - számoltak be, míg a menopauzán már átesett nők közül többen újra menstruálni kezdtek. A szakember elmondta, hogy ennek az okát még nem tudják, a nemzetközi szakirodalom is csak találgat.

A jó hír azonban az, hogy a nőgyógyász-endokrinológus tapasztalatai szerint a fent említett panaszok általában csak átmenetiek, és a legtöbb esetben maguktól elmúlnak pár hónap után. Ha azonban mégsem állnának vissza ez eredeti laborértékeink, illetve nem rendeződne a ciklusunk és egészségügyi állapotunk, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Post-COVID: a megfertőződött gyerekek felét érinti - olvassa el a részleteket!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)