Koronavírus: ez a helyzet a szomszédban (2)

Az új koronavírus a Magyarországot környező országokban is rohamosan terjed. Ausztriában például már ezernél is több fertőzöttről tudnak, de a többi országban is rendkívüli helyzeteket okoz a járvány.

A koronavírus elleni védekezés jegyében meghozott magyar intézkedésekről már többször is írtunk. Most megmutatjuk azt is, hogy szomszédaink hogyan kezelik a koronavírus okozta válsághelyzetet.

Ausztria

Már 50 koronavírus-fertőzött van Magyarországon - olvassa el a részleteket!

A koronavírus terjedése miatt Ausztriában is bezártak a tanintézmények. Az üzletek nagy része nem nyitott ki, az éttermek, kávézók és bárok is zárva tartanak. Az élelmiszer-üzletekben és a drogériákban már alacsony a forgalom, a vásárlásilázmúlt héten véget ért. Az egyik drogériában viszont a vásárlók összeverekedtek az utolsó csomag wc-papírért.

A stájerországi Ramsau am Dachstein község vezetői úgy döntöttek, hogy elővigyázatosságból vesztegzár alá helyezik a településüket, vasárnap ugyanis az egyik lakosnál, egy pincérnőnél diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést. A polgármester, Ernst Fischbacher helyi vezetőként vállalja a döntés következményeit, miután az jogilag nem kifogásolhatatlan. "A körzeti orvos és jómagam is veszélyesnek tartottuk az esetet a többi lakosra nézve" - közölte. A településre érkező járműveket a rendőrség ellenőrzi, az üzletekben pedig egyszerre legfeljebb tízen tartózkodhatnak. Ausztriában már 1018 koronavírus-fertőzöttről tudnak.

koronavírus, koronavírus boltbezárás, koronavírus Ausztria, koronavírus Románia, koronavírus Szlovákia, koronavírus Ukrajna, koronavírus Európa
koronavírus, koronavírus boltbezárás, koronavírus Ausztria, koronavírus Románia, koronavírus Szlovákia, koronavírus Ukrajna, koronavírus Európa

Románia

Rendkívüli állapotot vezettek be 30 napra Romániában az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében. A rendkívüli állapot idejére felfüggesztik valamennyi oktatási intézmény tevékenységét, egyszerűsítik az egészségügyi felszerelések beszerzésének szabályait, korlátozzák az ügyfélfogadást a közintézményekben, az igazságszolgáltatás pedig csak a sürgős ügyeket tárgyalja.

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett rendkívüli állapot felhatalmazza a hatóságokat, hogy azonnal vagy a járványügyi helyzetnek megfelelően fokozatosan korlátozzák a polgárok szabadságjogait, valamint befagyasszák az alapélelmiszerek, az egészségügyi készítmények és az energiahordozók árát. Emellett a belügyminisztérium alá rendelik a mentőszolgálatot, az önkormányzati (helyi) rendőrséget és az önkéntes tűzoltóságot, valamint felhatalmazzák a kormányt, hogy közbeszerzési eljárás nélkül vásárolja meg a járvánnyal szembeni védekezéshez szükséges egészségügyi berendezéseket és védőfelszereléseket. A járvány következményei által sújtott gazdasági szereplőket segélycsomaggal támogatják.

Szlovákia

A koronavírus terjedése miatt Szlovákiában várhatóan már szerdán kiterjesztik a hétfőtől hatályba lépett szükségállapotot, így az már nemcsak a kórházakra, hanem minden egészségügyi létesítményre vonatkozni fog - köztük a magántulajdonban lévőkre is. Országszerte több városban is csak a védőmaszkot viselő emberek használhatják a tömegközlekedési eszközöket. Szlovákiában eddig 72 koronavírusos beteget regisztráltak.

Ukrajna

Az ukrán kormány várhatóan országszerte lezárja majd a metrókat, és további korlátozó intézkedések bevezetését is fontolgatják a koronavírus további terjedésének megelőzése érdekében. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök javaslatára leállíthatják szerdától a belföldi, települések közötti légi, vasúti és buszjáratokat is.

Mi lenne, ha holnap Budapesten bevezetnék a kötelező karantént? Kibírnánk otthon két hetet, esetleg egy hónapot? Fel lennénk erre készülve? Társportálunk, az nlc.hu cikkéből kiderül, mit érdemes otthon tartani vészhelyzet esetére.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció