Koronavírus: durván nőtt a munkanélküliség Magyarországon

Az áprilisi statisztikai adatok szerint 428 ezer főre ugrott a potenciális munkaerő-tartalék hazánkban, ennek pedig minden bizonnyal a járvány negatív gazdasági hatásaihoz van köze.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közölt táblázatai ugyan valószínűleg nem fedik teljesen a valódi munkaerő-piaci helyzetet, azért így is világos képet rajzolnak a koronavírus következményeiről. 2020 februárjához képest ugyanis 120 ezer emberrel nőtt a potenciális munkaerő-tartalék. Ez a kategória nemcsak a hivatalosan álláskeresőként regisztráltakat foglalja magában, hanem az inaktív, illetve alulfoglalkoztatott személyeket is - vagyis mindenkit, akit a köznyelvben munkanélküliként szoktunk emlegetni.

Egész Európában nőtt a munkanélküliség Nemcsak minket sújt a munkaerőpiaci válság, Európa más országaiban is nő a munkanélküliek száma. Hogy pontosan mennyivel, azt korábbi cikkünkben taglaltuk.

A hivatalos munkanélküliek száma ehhez képest mindössze 20 ezerrel ugrott meg (167 ezerről 187 ezerre). Ebből valószínűsíthető, hogy a járvány miatt elbocsátott dolgozók jelentős részét az inaktív, munkát nem keresők közé sorolták. Az a kategória a KSH táblázata szerint 106 ezerről 202 ezerre nőtt két hónap alatt.

A munkanélküliségen kívül a távmunka arányával is foglalkozott a KSH. Adataik szerint 2020. áprilisában az aktív keresők 16,7 százaléka dolgozott otthonából, ami több mint tízszerese a tavaly áprilisi számnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő