Koronavírus: durván nőtt a munkanélküliség Magyarországon

Az áprilisi statisztikai adatok szerint 428 ezer főre ugrott a potenciális munkaerő-tartalék hazánkban, ennek pedig minden bizonnyal a járvány negatív gazdasági hatásaihoz van köze.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közölt táblázatai ugyan valószínűleg nem fedik teljesen a valódi munkaerő-piaci helyzetet, azért így is világos képet rajzolnak a koronavírus következményeiről. 2020 februárjához képest ugyanis 120 ezer emberrel nőtt a potenciális munkaerő-tartalék. Ez a kategória nemcsak a hivatalosan álláskeresőként regisztráltakat foglalja magában, hanem az inaktív, illetve alulfoglalkoztatott személyeket is - vagyis mindenkit, akit a köznyelvben munkanélküliként szoktunk emlegetni.

Egész Európában nőtt a munkanélküliség Nemcsak minket sújt a munkaerőpiaci válság, Európa más országaiban is nő a munkanélküliek száma. Hogy pontosan mennyivel, azt korábbi cikkünkben taglaltuk.

A hivatalos munkanélküliek száma ehhez képest mindössze 20 ezerrel ugrott meg (167 ezerről 187 ezerre). Ebből valószínűsíthető, hogy a járvány miatt elbocsátott dolgozók jelentős részét az inaktív, munkát nem keresők közé sorolták. Az a kategória a KSH táblázata szerint 106 ezerről 202 ezerre nőtt két hónap alatt.

A munkanélküliségen kívül a távmunka arányával is foglalkozott a KSH. Adataik szerint 2020. áprilisában az aktív keresők 16,7 százaléka dolgozott otthonából, ami több mint tízszerese a tavaly áprilisi számnak.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)