Koronavírus: duplán mutálódott variáns bukkant fel

A koronavírus "duplán mutálódott" variánsát mutatták ki India nyugati Mahárástra államában, amelyet a legerősebben sújtott a koronavírus-járvány.

Mahárástrában eddig 206, Újdelhiben pedig 9 mintában azonosították az új koronavírus -mutánst - közölte Szudzsit Kumar Szingh, az ország járványügyi és betegségmegelőzési központjának igazgatója. Az egészségügyi hatóságok szerint azonban ezt az új variánst még nem mutatták ki elég nagy mennyiségben ahhoz, hogy összefüggésbe hozhassák az esetszám megugrásával Mahárástrában, illetve más államokban.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
Az új mutánsok már így is óriási kihívások elé állítják a világot. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Mit jelent, hogy duplán mutálódott?

Járványügyi szakértők szerint a "duplán mutálódott" kifejezés arra vonatkozik, hogy az új koronavírus -variáns két korábbi mutáció jegyeit viseli magán. "A duplán mutálódott nem egy tudományos szakkifejezés. Csak egy újabb változatról van szó, amelyet eddig csak Indiában mutattak ki" - mondta Ramanan Laxminarajan járványügyi szakértő.

Nagy bajt okozhatnak a mutánsok

Koronavírus: ilyen meglepő tüneteket is okozhat - kattintson!

A szakember szerint az még egyelőre nem világos, hogy az újonnan azonosított variáns mennyivel fertőzőbb, illetve halálosabb a korábbiaknál. A brit és a dél-afrikai változat azonban már így is óriási kihívások elé állítja a világot. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) épp ezért arra figyelmeztetett a napokban, hogy az új, fertőzőbb vírusváltozatok elterjedése miatt nagyon aggasztó a helyzet. A hatóság emellett arra kérte az embereket, hogy továbbra is tartsák be a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedéseket.

Koronavírus: "gyakorlatilag nincs esély a felszámolására" - olvassa el a részleteket!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: