Koronavírus: drámai beszámoló egy magyar fertőzöttől

Egy teljesen egészséges magyar kutató írta meg március 15-én kezdődött kálváriáját. A férfi élete hajszálon múlott, még most is kórházban van, tesztjei pedig továbbra is koronavírus-pozitívak.

Egy nap alatt 67 új koronavírusos esetet regisztráltak Magyarországon, így a fertőzöttek száma már elérte az 1579-et. Részletek itt.

"Időről-időre véres dolgokat köhögtem fel, sokszor voltam kába, és az átvirrasztott három éjszakán mindvégig négy gyermekem arca lebegett előttem, hogy haza kell mennem, fel kell őket nevelnem" - e sorokat Legeza Örs Lendület- és Humboldt-díjas kutató, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora írta, s bocsátotta közlésre egy hosszú beszámoló részeként a Válasz Online-nak, mégpedig azzal a céllal, hogy bemutassa saját történetét. A portálon a cikk "Hallgatásommal bűnt követnék el" – egy magyar koronavírusos naplója címmel jelent meg szerdán. Az írás felvezetőjéből kiderül, a kutató, akinek nincsenek alapbetegségei, még csak 48 éves, ráadásul hetente többször sportol, tehát alapvetően nem sorolható a veszélyeztetettek közé, beszámolója szerint azonban "a szervezetlenség és felkészületlenség miatt" élete csak hajszálon múlott.

koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19
Védőfelszerelést viselő ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított izolációs teremben a budapesti Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Egy hónapja kezdődött minden

Legeza Örs döbbenetes részletességgel tárja az olvasó elé március 15-én kezdődött kálváriáját, melynek rögtön az elején kiderül, a fertőzést nagy valószínűséggel egy ausztriai konferencián kapta el egy héttel korábban. Hiába említette azonban mindezt orvosának, amikor belázasodott, szinte rögtön kizárták a SARS-CoV-2-fertőzést, mondván, Olaszország számít potenciális vírusforrásnak. Ezt követően a férfi hol fokozódó, hol csillapodó tünetekkel és lázzal otthon töltötte az időt felesége és négy gyermeke társaságában, s egy hetet várt, mire végül március 27-én, tehát majd két héttel az első panaszok jelentkezése után tesztelték koronavírusra. De csak őt, a család többi tagját nem.

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett intézkedések alapján Magyarország egyike az öt legbiztonságosabb európai országnak egy nemrég publikált lista szerint. Kattintson a részletekért.

Néhány nappal később olyan súlyos légzési nehézségei voltak, hogy bekerült az Szent László Kórházba, ám még ekkor sem tartották bent. Hazaküldték, pedig akkor már tudható volt, eredménye: koronavírus-pozitív. Újabb két nap szenvedést követően a felesége visszavitte a kórházba, mert már alig kapott levegőt. "Másnap már szinte beszélni se tudtam, a röntgen szörnyű képet mutatott, kétoldali, nagyon súlyos tüdőgyulladásom lett, maximális fokozaton kaptam az oxigént és az orvosok mindent megtettek, hogy megállítsák állapotom romlását" - írta március végi befektetéskori állapotáról, megjegyezve: "mivel a koronavírusnak jelenleg nem ismert egyértelműen hatásos ellenszere, ezért nagyon sokféle gyógyszert kaptam, egyfajta kísérleti nyúl lettem".

Megcsapta a halál szele

Legeza Örs beszámolójából kiderül, olyan súlyos gyulladást okozott szervezetében a fertőzés, hogy közel került az úgynevezett „citokin viharhoz”, ami a Covid-19 egyik legveszélyesebb mellékhatása és nagyban hozzájárul a magas mortalitási rátához. Végül egy gyógyszerváltás után elkezdődött nála a javulás, ám koronavírus-tesztjei még ma is pozitívak, így továbbra is a Szent László Kórházban lábadozik, ahol rajta kívül más fiatal is fekszik. Mint írja, a mellette lévő ágyon egy 38 éves férfiról magánúton végzett teszt derítette ki a pozitivitást, s csak azután vették fel a kórházba, pedig apja már lélegeztetőgépen volt az intenzív osztályon.

Ha kell, százszor is kérjük a tesztet

A beszámoló megrázó részletei mellett az is kiderül belőle, hogy a vele majd 3 hétig összezárt családtagjait csak jóval később tesztelték, miután "a Szent László Kórház orvosai megüzenték rajtam keresztül a háziorvosomnak: ha eddig tizenötször kérte, akkor most kérje 115-ször". A tesztek, még az utólagos antitestek jelenlétét kimutató vizsgálatok is negatívnak bizonyultak, pedig Legeza szerint a feleségén hamarabb jelentkeztek a tünetek, kezdve az ismert íz- és szaglásvesztéssel.

A kutató több fontos tanulságot is levont saját tapasztalataiból, és üzent is az embereknek: "ha a betegség tüneteit észleli magán, foggal-körömmel kényszerítse ki a rendszerből a tesztelés elvégzését és a további, szükséges orvosi vizsgálatokat".

Mesterséges altatásban hozta világra gyermekét a koronavírusos kismama - a részletekért kattintson az nlc.hu cikkére.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)