Koronavírus: a tünetmentesek is fertőznek

A legtöbb fertőzést azok terjesztik, akiknek még nincsenek tüneteik - állítják a kutatók. Ez egyben azt is jelenti, hogy csak azoknak az elkülönítése, akik rosszul érzik magukat, kevésbé hatékony, mint reméltük.

A szingapúri betegek kétharmada és a kínai Tiencsin város betegeinek háromnegyede kaphatta el olyan embertől a koronavírus-fertőzést, aki még csak vírushordózó volt, de nem alakult ki nála a COVID-19 betegség - vélik a tudósok e két város eseteinek vizsgálata alapján. Ez a felfedezés megdöbbentette a járványügyi szakembereket, mivel azt jelenti, hogy az eddig követett gyakorlat - az emberek elkülönítése a betegség első jeleinél - kevésbé hatékony a világjárvány megfékezésére, mint azt korábban reméltük.

koronavírus, járvány, koronavírus-fertőzés, koronavírus terjedése, COVID-19
Ilyen védőfelszerelésben takarítják a metrót Dél-Korában, ahol már 67 áldozata és majd 8 ezer fertőzöttje van a koronavírusnak. Fotó: Chung Sung-Jun/Getty Images

Négy nap sem telt el a továbbadásig

"Ez volt az egyik, ami miatt a járvány kitörésekor aggódtunk" - kommentálta a kutatás eredményét Steven Riley, az Imperial College Londonfertőző betegségekdinamikáját vizsgáló professzora, aki maga nem vett részt a vizsgálatban.

Egy kis, kilenc beteget vizsgáló német kutatás arra az eredményre jutott, hogy a tünetek megjelenésekor már kevesebb lehet a szervezetben lévő vírus mennyisége, mint azt megelőzően.

A kutatást végző belga és holland tudósok az adatokból arra a következtetésre jutottak, hogy Szingapúrban 5,2 nap telt el onnantól, hogy valaki megfertőződött, addig, hogy továbbadta azt egy másik embernek, míg Kínában ehhez átlag 3,95 nap elegendő volt. Ebből következtettek arra, hogy a SARS-COV-2-t még tünetmentes emberek is terjesztették. Eredményeiket egyelőre még vizsgálja az egyik fertőző betegségekre szakosodott tudományos folyóirat.

"Az eredmények alapján csak a betegek elkülönítése nem lesz elég" - mondta Tapiwa Ganyani, a kutatást végző csapat tagja, hozzátéve, ahhoz, hogy még árnyaltabb legyen a kép, vizsgálni kellene az emberek közötti távolságot is, tehát, hogy milyen közel kell állni, mennyire kell érintkezni egy megfertőződéshez.

"Ha csak akkor kérjük az embereket, hogy menjenek haza, amikor betegek, már nagy valószínűséggel megfertőzték azoknak egy részét, akikkel addig érintkeztek" - mondta, s utalt arra, így az is tudható, kiket kell még elkülöníteni a tüneteik megjelenése előtt, hogy hatékonyabban szabjunk gátat a koronavírus-járvány terjedésének.

Forrás: The Guardian

Már Európában van a koronavírus-járvány epicentruma - az erről szóló hírt, valamint további érdekes koronavírus-járvánnyal kapcsolatos cikkeket társportálunkon, az nlc.hu-n is olvashat.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső