Koronavírus: 12 gyerek is megbetegedett Ukrajnában

Ukrajnában gyorsul, Romániában stagnál a koronavírus-járvány a hivatalos közlések szerint, holott majdnem pontosan ugyanannyi a két országban egy nap alatt regisztrált betegszám. Mindkét helyen gondot okoztak az előírásokat megszegő ortodox hívők is.

Milánóban még nagy a baj Az egymás utáni kilencedik nap csökkent a kórházban és intenzív osztályon kezeltek száma Olaszországban, ám az egészségügyi hatóságok szerint Milánóban tovább sem sikerül "ellenőrzés alatt tartani" a járványt. Kattintson a részletekért.

Az elmúlt napokban Ukrajnában gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedésének üteme: hétfőre egy nap alatt az igazolt fertőzött száma 325 új esettel 3102-re, a betegségben elhunytak száma tíz újabb halálos áldozattal 93-ra nőtt - közölte az egészségügyi minisztérium. A betegségből eddig 97-en gyógyultak fel. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, az újonnan igazolt fertőzöttek között 12 gyermek és 85 egészségügyi dolgozó is van. Az elmúlt napon 77-en kerültek kórházba - köztük egy gyermek és 7 egészségügyi dolgozó -, három beteget kellett lélegeztetőgépre tenni. Szavai szerint jelenleg 2,5-3 ezer közötti tesztet végeznek el naponta. Kiemelte, hogy a nemrég bevezetett új protokoll szerint minden tüdőgyulladásos beteget tesztelnek koronavírus-fertőzésre. Hozzáfűzte, hogy az év eleje óta csaknem 32,5 ezer tesztet végeztek el az országban.

Nagy volt a fertőzésveszély a templomok előtt

Közben az ukrán sajtó arról számolt be, hogy előző nap több városban - megsértve a legfeljebb tíz főben maximált karanténkorlátozást - nagyobb tömegek gyűltek össze a templomok előtt az ilyenkor hagyományos fűzfaágszentelésre. Az emberek zsúfoltan álltak, nem tartottak egymás között kellő távolságot, és többen nem viseltek arcmaszkot sem. A szertartásokat a legtöbb helyen az egyházegyesítés után is Moszkvához hű ukrán ortodox egyházi "szárny" papjai végezték. Templomok előtti gyülekezésekről érkeztek képek és videofelvételek főként a nyugati országrészből, Csernyivci megyéből - ahol a főváros után a legtöbb a fertőzött -, Rivnéből és Luckból, valamint a dél-ukrajnai Odesszából is.

koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19
koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19

A több teszt ellenére sem nőtt a fertőzöttek száma

A múlt heti átlagnak megfelelően nőtt hétfőre a Romániában diagnosztizált új koronavírus-fertőzések száma: az elmúlt 24 órában jegyzett 333 megbetegedéssel 6633-ra emelkedett a fertőzöttek száma - közölte hétfőn a stratégiai kommunikációs törzs. Ez azért számít jó eredménynek, mert az elmúlt napon végezték a járvány kezdete óta a legtöbb koronavírustesztet: a kiértékelt minták száma megközelítette az ötezret.

Az elmúlt napon 12-en haltak bele a kórba és szövődményeibe, feleannyian, mint egy nappal korábban. A halottak száma 318-ra emelkedett. A járvány kezdete óta 852 gyógyult hagyhatta el a kórházat. A súlyos betegek száma 27-tel több, mint egy nappal korábban, jelenleg 231 fertőzöttet kezelnek a kórházak intenzív osztályain. Mintegy 24 ezren vannak intézményes karanténban, és több mint 71 ezren lakóhelyi elkülönítésben. A hivatalos közlés szerint 703 román állampolgár betegedett meg külföldön a járványban, közülük 47-en belehaltak a fertőzésbe vagy annak szövődményeibe.

A hatósági szigor a hét végén is fokozódott. A stratégiai kommunikációs törzs hétfői közlése szerint a kijárási korlátozások megszegése miatt csaknem tízezer embert bírságoltak meg az elmúlt napon 21,82 millió lej (1,63 milliárd forint) értékben. A rendőrök azok ellen is felléptek, akik túrázás kedvéért hagyták el a lakásukat. Szombaton például a Tordai-hasadékban bírságoltak meg 14 túrázót.

A román hatóságok erősen tartanak attól, hogy a hétvégi ortodox húsvéti ünnepek miatt lazul a fegyelem, és emiatt romlik a járvány elleni védekezés hatékonysága. Máramaros megye prefektusa közölte vasárnap, hogy nyilvános uszítás miatt indult bűnvádi eljárás az ellen, aki a Facebookon arra biztatta a hívőket, hogy a húsvéti ünnepek alatt tekintsenek el a kijárási korlátozásoktól, és vegyenek részt a feltámadási templomi szertartásokon. Az illető szerint ha a hívők összetartanak és valamennyien elmennek a templomba, nem büntethetik meg őket.

Kabrióból szentelte a húsvéti ételeket a szájmaszkos, lellei plébános – a videóért kattintson az nlc.hu cikkére.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció