Itt a legpusztítóbbak a szuperbaktériumok

Európában évente 33 ezren halnak meg antibiotikum-rezisztens kórokozók miatt.

Folyamatosan bővül az antibiotikumnak ellenálló baktériumok listája. Egy veszélyesebb típus önmaga közel 13 ezer ember halálát okozza csak az Egyesült Államokban évente. Európában sem jobb a helyzet - írja a hvg.hu. Az Egyesült Államok járványügyi és betegségmegelőzési központjának (CDC) legfrissebb jelentéséből kiderült, a legkeményebb antibiotikumos kezelésnek is ellenálló szuperbaktériumok tizenöt percenként végeznek valakivel. Európában ugyanilyen okokból évente 33 ezren halnak meg, ami hasonló a tengerentúli arányhoz.

szuperbaktérium, antibiotikum rezisztens, járvány
szuperbaktérium, antibiotikum rezisztens, járvány

Képesek átadni a tudást társaiknak

A döbbenetes számadatok mellett a CDC jelentése arra is rávilágít, hogy bizonyos szuperbaktériumok képesek megtanítani az antibiotikum hatástalanításának módszerét társaiknak. Ráadásul ezen kórokozók száma folyamatosan nő, bő két tucatnyi van jelenleg megoldást igénylő vagy komolyabb veszélyt jelentő státuszban, míg kettő aggasztó, négy pedig megfigyelés alatti besorolást kapott.

A jelentésre alapozott cikk ismerteti az egyik veszélyes baktériumot. A Clostridioides difficile (C. diff) évente 12 800 ember halálát okozza, s erejét jól mutatja, hogy egy hét alatt végzett egy 56 éves amerikai óvónővel, hiába kapott antibiotikumos kúrát. Sőt, mint kiderült, ezek a kezelések csak megágyaznak a C. diff-nek, mivel végeznek a jó baktériumokkal a szervezetben, így szabad utat kap a gyilkos kórokozó.

S, ha mindez nem lenne elég ijesztő, akkor a jelentés arról is beszámol, hogy ezek a szuperbaktériumok már nemcsak az egészségügyi intézményekben támadnak, hanem bárhol előfordulhatnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés