Így előzhetjük meg a hőgutát

A nyári időszakban, ahogy a hőmérő higanyszála egyre magasabbra kúszik, megnő a hőguta veszélye. Mutatjuk, mire figyeljünk oda.

Egy kis odafigyeléssel a hétköznapok során és a nyaralás közben is sokat tehetünk a hőguta megelőzése érdekében. Mutatjuk a leghasznosabb tanácsokat.

Tanácsok a hőguta megelőzésére

A sportolást igyekezzünk mindig a késő délutáni vagy esti órákra időzíteni. A tűző napon, illetve olyankor, amikor egy záport követően nagyon magas a páratartalom, veszélyes lehet a fizikai aktivitás. Ilyenkor inkább menjünk el egy légkondicionált edzőterembe.

Milyen tünetekről ismerhetjük fel a hőgutát? Részletek itt.

Ugyancsak fontos, hogy igyunk minél több folyadékot. Ha nagyon meleg van, emiatt pedig sokat izzadunk, akkor érdemes lehet fele-fele arányban keverni szénsavmentes vizet és valamilyen sportitalt. Utóbbi segíthet pótolni az izzadással elveszített elektrolitokat és ásványi anyagokat, amelyek hiánya megnövelheti a hőguta kialakulásának esélyét.

A megfelelő folyadékpótlás rendkívül fontos a hőguta megelőzése érdekében
A megfelelő folyadékpótlás rendkívül fontos a hőguta megelőzése érdekében.

Nagy hasznát vehetjük egyszerű, hagyományos papírlegyezőnek is, illetve lehetőség szerint viseljünk könnyű, természetes anyagból készült, minél világosabb színű ruházatot. Amikor csak tehetjük, menjünk árnyékba. A széles karimájú szalmakalapok is jól jönnek: fejünket mindenképpen védjük meg a túl erős hőhatástól.

Az sem mindegy, mit eszünk

Arra is figyeljünk, hogy ilyenkor ne együnk túl sós vagy fűszeres ételt. A só ugyanis a szervezetben tartja a vizet, így nem marad elég a verejték termelődéséhez, ezáltal a test nem tudja megfelelően hűteni magát. Szintén érdemes kerülni hőségben, tűző napon az alkoholfogyasztást, illetve a túl sok koffeines ital fogyasztását, mivel ezek felgyorsítják a szervezet dehidratációját. A dohányzás sem szerencsés, mivel összehúzza az ereket, így csökkenti a szervezet képességét, hogy alkalmazkodni tudjon a környezet hőmérsékletéhez.

A vizet ne csak igyuk, hanem a test hűtésére is használjuk: mossunk arcot, kezet hideg vízzel, amilyen gyakran csak lehet. Ha nagyon melegünk van, hideg vízben lábat is áztathatunk, illetve homlokunkra, tarkónkra is tehetünk hideg vizes borogatást.

Forrás: prevention.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)