Napszúrás tünetei és kezelése

Legútóbb frissült: 2015.08.26 11:29

 Szabó Emese

 

 dr. Kanizsai Péter aneszteziológiai és intenzív terápiás és sürgősségi szakorvos

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a napszúrás?

Napszúrásról akkor beszélünk, amikor napfénynek kitett hajas vagy haj nélküli fejbőr felhevül, az emiatti hőhatás pedig izgalomba hozza az agyhártyát.

A napszúrás előfordulása

Mivel a napszúrás skálája nagyon széles, az egyéni érzékenység különböző, orvoshoz pedig nem mindenki megy el, a napszúrás gyakoriságáról nincsenek adatok. Egyedül azt tudjuk, hogy gyerekek és idősek gyakrabban lesznek érintettek. Ennek oka az, hogy esetükben a haj gyengébb védelmet jelent a nap hőhatásával szemben. Ugyanez igaz a kopaszodó vagy kopasz emberekre is, akik körében szintén gyakoribb a napszúrás.

A napszúrás okai

Napszúrás akkor alakul ki, ha valaki fedetlen fővel hosszabb ideig napon tartózkodik: tipikus példa, amikor az érintettek napozás közben elalszanak a strandon, esetleg hosszabb ideig napon dolgoznak. Ilyenkor a konkrét kiváltó ok a közvetlenül az egyébként vékony koponyacsont alatt található kemény, illetve lágy agyhártya felhevülése. Ez esetben a hőhatás irritálja és hozza steril gyulladásba magukat az agyhártyákat.

A napszúrás kialakulásának valószínűsége egyértelműen függ attól, hogy valaki mennyi ideig van kitéve a hőhatásnak, illetve hogy maga a napsugárzás milyen erősségű. Ha nagyon erős, akkor délelőtt 11 és délután 3 óra között akkor is kialakulhat napszúrás, ha valaki vékony kalapot visel. A napszúrás kockázatát leginkább az növeli, hogy az érintettek nincsenek tisztában a direkt napsugárzás veszélyével , nem mennek árnyékba, nem isznak elég folyadékot.

A napszúrás tünetei

A legfőbb tünet a fejfájás, a hányinger, a hányás és a szédülés, a rossz közérzet. Súlyos esetben eszméletvesztés, ájulás is bekövetkezhet, még súlyosabb állapotokban akár kóma is kialakulhat. Az, hogy a tünetek kinél mennyire súlyosak, egyrészt függ az egyéni adottságoktól, másrészt pedig attól, hogy mekkora hőterhelés érte.

A napszúrás tüneteit folyadékbevitellel is enyhíthetjük

A napszúrás tüneteit folyadékbevitellel is enyhíthetjük

A napszúrás diagnózisa

A napszúrás diagnózisának felállításához ismerni kell az expozíciós időt, tehát azt, hogy a beteg fedetlen vagy vékony kalappal fedett fejét mennyi ideig érte direkt napsugárzás. A tünetek között mindenképpen jelen kell lennie a fejfájásnak és a gyengeségnek, a hányingernek, az émelygésnek és gyakran a hányásnak is. A diagnózist az orvosok a klinikai kép és a körülmények ismeretében állítják fel, képalkotó vagy egyéb vizsgálatra nincs szükség.

A napszúrás kórlefolyása

Maga a napszúrás 24 órán belül elmúlik, panaszokat csak addig okoz. Ha az érintettek fájdalomcsillapítót szednek, rendezik folyadékháztartásukat, nem teszik ki magukat hő hatásának és borogatják a fejüket, de panaszaik 24 óra alatt nem múlnak el, már nem napszúrásról, hanem egyéb problémáról, például hőgutáról lehet szó. Utóbbi már sürgősségi állapotot jelent a hőkimerüléssel együtt, amely kórformák azonnali kórházi kezelést igényelnek Ennek oka, hogy míg a napszúrás reverzibilis folyamat, az általa okozott panaszok egyszerű kezelés hatására megszűnnek, addig a hőguta és a hőkimerülés magától nem múlik el. Ilyen esetben már infúziós kezelésre, a teljes test hűtésére van szükség, amire csak sürgősségi és intenzív osztályokon van lehetőség.

A napszúrás kezelése

A napszúrás miatti fejfájás vény nélkül kapható fájdalomcsillapítóval enyhíthető, emellett figyelni kell a bőséges folyadékfogyasztásra, a sóbevitelre (1 liter vízhez adott egy kávéskanál sóval, de csak azoknak, akik nem vesebetegek), a fejet pedig borogatni kell. Ha hányás is jelentkezik, akkor a gyógyszerszedés már problémásabb, mivel a betegek kihányják a fájdalomcsillapítót is. Ha az otthoni kezelés nem elegendő, a panaszok pedig 24 óránál tovább fennállnak vagy fokozódnak, mindenképpen orvoshoz kell menni . A legcélszerűbb egyből sürgősségi osztályt felkeresni, mivel a napszúráson túlmutató hőgutát és hőkimerülést ott tudják a szakma szabályainak megfelelően kezelni.

A napszúrás gyógyulási esélyei

A gyógyulás minden esetben teljes , de csak akkor, ha egyszerű napszúrásról, nem pedig hőgutáról van szó. Akinek valaha volt napszúrása, az a későbbieknek is érzékenyebb lehet az ilyen jellegű hőhatásokra.

A napszúrás megelőzése

A megelőzést kalap vagy jó fényvisszaverő képességű fejfedő viselése és a haj nedvesítése segíti, illetve eleve az, ha valaki délelőtt 11 és délután 3 között kerüli a direkt napsütést. Kisgyerekre ez idő tájt mindenképpen sapkát kell adni, a naptól pedig amúgy is óvni kell őket.

A napszúrás szövődményei

Direkt szövődményként a napszúráson túlmutató hőgutát és a súlyos agyhártya-károsodást lehet kiemelni. Kocsiban hagyott csecsemőknél a következmények még súlyosabbak lehetnek: ilyenkor súlyos agyi károsodás is kialakulhat, ami életveszélyes állapotot, akár halált is okozhat. Indirekt szövődmény a hányás miatti kiszáradás, só- és vízvesztés lehet.

Hasznos tudnivalók

A napszúrás ritkán, de összekeverhető vírusfertőzéssel: ilyesminek is lehet a tünete fejfájás, hányás és hányinger. Mivel nyáron ilyen jellegű fertőzések vízparton gyakran előfordulhatnak, esetenként nem lehet megmondani, hogy pontosan mi okozza a rövid ideig tartó panaszokat: önmagában a napszúrás vagy pusztán a rossz minőségű víz fogyasztása, esetleg a kettő egyszerre. Kisgyerekek gyakran a tavakba is belekortyolnak, ilyenkor szintén kérdéses, hogy tüneteiket mi és milyen mértékben okozza.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Kanizsai Péter aneszteziológiai és intenzív terápiás és sürgősségi szakorvosnak.

Kategória: Ideggyógyászati megbetegedések

Orvost vagy magánrendelőt keresek Napszúrás kezelésére! További kérdésem van Napszúrás témában
Aktuális
Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanHüvelyfertőzés

Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanFontos, hogy szakszerű segítséget kérjünk

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Vegán

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Rendkívül változatos, új világ nyílhat meg előttünk

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAranyér

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAz aranyeresség gyakorlatilag népbetegségnek számít

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Kérdése van? Orvosaink válaszolnak!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+2, +9 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban szombaton délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég, az ország északkeleti harmadát leszámítva eső, zápor várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag