Hófehérke almája - mit kell tudni a mérgezésekről?

Szeretné tudni, mikor beszélünk mérgezésről, és mi alapján csoportosítjuk őket? A mérgezés számtalan helyen bejuthat a szervezetbe, érdemes elővigyázatosnak lenni.

Mérgezési alapfogalmak

A mérgezésekkel, a mérgek fizikai és kémiai tulajdonságaival a mérgek tudománya, a toxikológia foglalkozik, melynek története az ókorig vezethető vissza. Dioszkoridész (1.sz.) szerint a "toxikus" kifejezés a görög "toxikon", illetve "toxon" (nyíl) szóból ered, amely a mérgezett nyilak használatára utal. A Kr.e. 4500-ból származó sumér ékírás és egyiptomi hieroglifák már tartalmaznak gyógyászati jellegű feljegyzéseket. Egy Kr.e. 1550-ből származó feljegyzésben (Ebers-papiruszok) több ma ismert méreg anyag is beazonosítható. A nyílmérgek és az egyes fémek toxikus hatásai legalább 3000 éve ismertek. Az egyetemes történelemben nem kevés mérgezéses gyilkosság lelhető fel a világ minden részéről. Az ókorban a gyógyszer "kísérletek" és a mérgező anyagok "kutatása" nem különíthető el. A középkorban a tudományos kutatás szinte lehetetlen volt, a 15. századtól a toxikológiai megfigyelések és elméletek azonban ismét fellendültek. Jelentősen fejlődött az ipari toxikológia, amely a bányászok, ötvösök, fémfeldolgozók figyelmét hívta fel a veszélyekre. A reneszánsz korából olyan polihisztorok neve említhető meg, akik nemcsak a toxikológia, hanem általánosságban az orvostudomány, természettudományok terén jelentőset alkottak. Így Paracelsus, Francis Bacon, Galenus, Vesalius, Harvey, Priestly és sorolhatnánk. A modern toxikológia atyjai közt Cristenson, March, Eresemius, Babo, Selmi, Berthelot, Gauthier és Chelle nevét említenénk a teljesség igénye nélkül az 1819-1865 közti időszakból.

A méreg (toxin) fogalmát ősidőktől ismerik, ennek ellenére a mai napig egységesen elfogadott definíciója nem ismeretes. Talán Fabre és Truhant meghatározása a jelenleg legpontosabb: "méregnek azokat az anyagokat nevezzük, amelyek megfelelő mennyiségben és kellő idő alatt alkalmas módon a szervezetbe hatolva, kémiai, fizikai vagy fizikokémiai hatásukkal a szervezet életfolyamatait átmenetileg, tartósan vagy véglegesen megzavarják". A gyakorlatban azonban csak azokat az anyagokat tekintjük méregnek, amelyek csekély mennyiségben is súlyos egészségkárosodást, vagy halált okoznak.

Mérgezések típusai

A mérgezések számtalan szempont alapján csoportosíthatók. Leggyakrabban a keletkezési ok szerint, így lehet szándékos és véletlen. A szándékos mérgezések öngyilkossági vagy gyilkossági szándékkal történnek, előbbi esetben főleg gyógyszer, míg utóbbiban színéről, szagáról, ízéről fel nem ismerhető mérget használnak. A véletlen mérgezések többsége túladagolásból, illetve ételmérgezésből adódik. Ezek mellett természetesen számtalan egyéb mód is lehetséges. A szervezetbe kerülő kórokozók is okozhatnak mérgezést, bizonyos baktériumok pl. mérgeket termelnek. Egyes anyagcsere betegségek, pl. zavart máj- vagy veseműködés szintén mérgezést eredményezhet.

Egészségügyi szempontból súlyosságuk szerint érdemes különbséget tenni. Eszerint négy csoport alakítható ki. A könnyű lefolyású mérgezések enyhe tüneteket váltanak ki, amelyek viszonylag gyorsan és általában maradéktalanul eltűnnek. Középsúlyos mérgezésénél a toxin kifejezett, de nem súlyos tüneteket vált ki, ez esetben utóbetegség is fennmaradhat. Az életveszélyes mérgezés azonnali, sürgősségi ellátást igényel, egy vagy több szervrendszer súlyos működési zavarát eredményezi. A halálos mérgezésnél vagy maga a méreganyag vagy annak utóbetegsége okozza a halált.

A mérgezések harmadik, leggyakoribb szempont szerinti csoportosítása az időbeli kifejlődésük alapján lehetséges. Az ide tartozó három csoport közül a heveny vagy akut mérgezést gyors, néhány perctől pár óráig, ritkábban pár napig tartó kifejlődés jellemzi. Többnyire egyetlen, nagyobb adag toxin hatására következik be. A félheveny vagy szubakut mérgezés több nap alatt fejlődik ki, míg az utolsó, az idült vagy krónikus tünetei hónapok vagy akár évek elteltével jelentkeznek. Ezeket általában kis mennyiségű, de folyamatosan a szervezetbe jutó toxinok idézik elő.

Mérgek útja a szervezetben

A mérgek bejutási módjának számtalan formája lehetséges. Bekerülhetnek a bőrön felszívódva, az orr vagy száj nyálkahártyáján, a légutakon és a tápcsatornán keresztül, de a végbélnyíláson, húgy-ivari utakon keresztül, sőt még a szem szaruhártyáján keresztül is. A bekerülő mérgek helyi vagy általános hatást váltanak ki, de mindkettő is előfordulhat. Helyi hatások közt leggyakoribb a bőrirritáció, maró, égető érzés, a nyálkahártyák váladéktermelése, köhögés, hányinger, hányás és sorolhatnánk. Ennek megfelelően a mérgezés általános hatásának is igen sokféle változata lehet. A mérgeket a szervezeten belül a véráram szállítja és az, hogy melyik szervbe kerül, hol halmozódik fel, szintén a méreganyag milyenségétől függ. Vannak olyan toxinok, amelyek a májban, míg mások a csontokban, vesében kötődnek, de ez gyakorlatilag bármely szervben elképzelhető. A toxinok egy része rövidebb-hosszabb idő elteltével a széklettel vagy vizelettel távozik, míg mások felhalmozódnak bizonyos szervben. Egy-egy méreganyag felhalmozódását a szervezetben akkumulációnak nevezzük. A méregkiválasztásban résztvevő szervek a következők: vese, tüdő, máj, bőr, különböző mirigyek (izzadság-, nyál-, bélmirigyek stb.), köröm, haj.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +20 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől tovább csökken a felhőzet, a legtöbb helyen kisüt a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag