Hét mód, ahogy a technológia az egészségre támad

A mobil eszközök egyre elterjedtebb és gyakoribb használata számos képességgel és lehetőséggel ruházza fel az embereket, de egy sor veszélyt is magával hoz. Persze a régiek mellé. Íme néhány fontosabb kockázat.

1. Romló párkapcsolat

ok Az állandó hálózatra kötöttség és elérhetőség, a technológiai függés, a mobileszközök és a számítógépek behatolása a privát térbe lerombolhatja a romantikus kapcsolatokat - állítja a Psychology of Popular Media Culture folyóiratban nemrég megjelent tanulmány.

„Amikor az emberek a technológiát a partnerük elé helyezik, még ha véletlenül és csak egy pillanatra is, konfliktus alakul ki, amely árt a kapcsolatnak” – mondta Brandon McDaniel, a tanulmány vezetője. Azok, akik az átlagosnál többet nyomkodják a telefonjukat, tévéznek vagy gépeznek, többnyire kevésbé elégedettek a magánéletükkel és több a depressziós tünetük .

2. A közösségi média ellenség a közúton

Azt már jó ideje tudjuk, hogy a vezetés közbeni telefonálás és különösen az smsezés, chatelés rendkívül veszélyes, ezért a KRESZ csak a „kéz nélküli” használatot engedélyezi. „A technológiai fejlődés tovább folytatja a versengést a vezetők figyelméért” – véli David Strayer, a University of Utah pszichológia professzora a, aki a figyelmetlen vezetés körülményeit tanulmányozza már két évtizede. Szerinte a rengeteg szórakoztató-információs technológia, amely az új autók alapvető tartozéka, elvonja a figyelmet az útról.

A hordozható technológiai eszközökkel kapcsolatban is felbukkant a kérdés, amely már a mobiloknál is felmerült. Van, aki szerint a veszély valós, mások szerint mindez csak rémisztgetés - írja az Urban Legends. blog. Kattintson a részletekért! Ha hosszú az utazás, akkor igen nagy a csábítás, hogy a sofőrök belépjenek a szociális hálóra , beszélgetéseket kezdeményezzenek, vagy akár videókat is elindítsanak. És ezek a fejlesztések csak most kezdenek el kiteljesedni.

3. A rendszertelen étkezés súlygyarapodáshoz vezethet

A University of Illinois kutatói megállapították, hogy a rendszertelen, szétszórt étkezés fokozott élelmiszerfogyasztáshoz és elhízáshoz vezethet, s ez a gyermekeket különösen veszélyezteti. Barbara Fiese vezette kutatócsoport úgy találta, hogy amikor valaki hangosan porszívózott a szomszéd szobában, mind a felnőttek, mind a gyerekek szétszórtan kezdtek el enni, és kevésbé egészséges ételeket választottak, például süteményeket. Akik zavaró környezetben esznek, általában nagyobb mennyiségű egészségtelen élelmiszert fogyasztanak, mint azok, akik nyugalomban tölthetik el az étkezéseiket. Fiese azt mondja: „Ez a minta kiterjedhet a tévénézésre, a mobiltelefonálásra, az sms-ezésre vagy a képernyőkön való böngészésre is.”

A technikai kütyük állandó használata a párkapcsolat rovására is mehet

4. A mobiltelefon és a nyak fájdalmai

A New York-i gerincsebész Dr. Kenneth Hansraj tavaly közölte a megállapításait, hogy a sok mobilhasználat, hogy túl sokáig lehajtott fejjel bámuljuk a mobiltelefonokat, megterhelheti a gerinctüskéket. Egy felnőtt fejének normális súlya 5-6 kiló, de ha a fejünket előrehajtjuk 60 fokban, hogy elolvashassunk a telefonon megjelenő szöveget, az megnöveli a nyomást egészen 60 kilóig.

„Ezek a feszültségek korai kopáshoz, szakadáshoz, degenerációhoz vezethetnek, ezeknek akár műtétek lehetnek a következményei” – figyelmeztetett Dr. Hansraj a National Library of Medicine folyóiratban megjelent tanulmányában.

5. Laptop és férfi terméketlenség

A férfiak, akik gyermekeket szeretnének nemzeni, jobb, ha óvatosan bánnak a laptopjukkal. A legjobb, ha sohasem veszik az ölükbe a gépet, még akkor sem, ha ezt kényelmesnek találják. A kutatások, amelyekről a Fertility a­nd Sterility folyóirat is beszámolt, már évekkel ezelőtt megállapították ugyanis, hogy a laptopok által kibocsátott hő károsítja a spermát. Később pedig arra is fény derült, hogy az eszközök által kibocsátott elektromágneses sugárzás (például a vezeték nélküli kommunikáció jelei) szintén károsak a spermiumokra. Így ha a laptop túl sokáig van a herék közelében, annak a nemzőképesség csökkenése lehet a vége.

6. A technológia nem hagy aludni

Az orvosok már régóta tudják, hogy aki rászokik az éjszakai tévézésre, összességében kevesebbet fog aludni. A mindenütt jelenlévő technológia – az egyre több képernyővel ellátott eszköz és a hordozhatóság – fokozza ezt a veszélyt, mert a néznivalókat az ágyba is magunkkal hurcolhatjuk. A technológia egyre gyakoribb használata miatt fokozódik fáradtságérzés és a stressz, ami a csökkent alvásminőségből, az értesítések miatti felriadásból fakad. Ez a függőség egy szintje felett szem- és fejfájást eredményez.

7. A technológia mentális darálója

A kutatások azt mutatják, hogy a folyamatosan hálózatra kapcsolódott serdülők sokkal nagyobb szorongást és több depressziós tünetet éreznek, hiszen a stresszforrások virtuálisan követhetik őket. Nagy rajtuk a közösségi nyomás, hogy haladéktalanul válaszoljanak és ki vannak téve a kiberzaklatásoknak is.

Szakértők szerint ezért rendkívül fontos, hogy a felnőttek jó példával járjanak elöl, s tartsanak szünetet a technológia használatában, beleértve a mobiltelefonálást is. „Amikor a szülők napi 24 órában használják a technológiát, akkor a gyermekeik is ezt teszik. Pedig a mobilozásnak egyáltalán nem kellene az életünk alaptevékenységének lennie” – állítja Dr. Michael Rich, a Bostoni Gyermekkórház szakértője.

Forrás: U.S. News

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +23 °C
Minimum: +1, +8 °C

A napsütés mellett fátyolfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem várható. Élénk, erős délnyugati szél mellett 18, 23 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább folytatódik a frontmentes idő. A reggeli ízületi panaszok gyorsan megszűnnek, azonban a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás egész nap jellemzőek lehetnek. A migrénesek tartós panaszokra készülhetnek. A hőérzet kellemes, a napsütés pedig javíthatja a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: