Ha élve akarsz landolni, kapcsold be a repülő üzemmódot

Szükséges kényelmetlenség vagy életmentő szabály? Mutatjuk.

Amint becsukódnak a repülőgép ajtajai és megkezdődik a felszállás, a légiutaskísérő arra kéri az utasokat, hogy kapcsolják át telefonjaikat repülő üzemmódba. Ez egy olyan beállítás a telefonon, amely ideiglenesen felfüggeszti a jeleket és a Wi-Fi-t, miközben a készülék többi része működőképes marad. Mindenképp hallgass a stewardessre, mert akár tragédia is lehet abból, ha nem így teszel – hívja fel a figyelmet a Reader's Digest.

repülés, repülő, mobiltelefon, repülő üzemmód
Fontos, hogy bekapcsold a repülő üzemmódot. Fotó: Getty Images

Ha bekapcsolod

A telefon repülő üzemmódban nem fogadja azokat a rádiójeleket, amelyek lehetővé teszik szöveges üzenetek vagy hívások küldését és fogadását, weboldalak elérését, illetve adatok letöltését. A már letöltött szöveges üzenetek, valamint más tárolt információk azonban elérhetőek, ide tartoznak a készülékre már elmentett dokumentumok, játékok, zenék és filmek is.

"Erre azért van szükség, hogy csökkentsük a repülőgép érzékeny rendszereinek esetleges interferenciáját" – magyarázza a portálnak Ryan C. pilóta. Ezek olyan kommunikációs és navigációs rendszerek, amelyek a földről sugárzott rádiófrekvenciákat használják. Igen érzékenyek a rádiójel-interferenciára, mivel ugyanezeket a frekvenciákat használják a mobiltelefonok és a táblagépek is. 

Így – különösen ereszkedés közben – az interferáló jel megnehezítheti a pilóták számára, hogy megállapítsák, milyen messze van a repülőgép a földtől.

A legtöbb légitársaság már fizetős szolgáltatásként felkínálja a fedélzeti Wi-Fi használatát. És hogy ez miért nem zavarja a repülőgép kommunikációját? Mivel a Wi-Fi nem rádió-, hanem műholdas jelekkel működik, nem csatlakozik a földi mobiltelefon-tornyokhoz. Ez azt jelenti, hogy ha hajlandó vagy fizetni érte, akkor repülés közben is netezhetsz.

És ha nem

Egy repülőgépen, ha a pilóták éppen egy problémásabb leszállást navigálnak, netán vészhelyzet van a fedélzeten, a földi irányítással való kommunikációs vonalnak tisztának kell lennie, egy mobilhívás pedig ezt veszélyeztetheti. Ryan szerint a repülő üzemmód egyértelműen kritikusabbá vált az 5G több mobilszolgáltató általi bevezetésével. Bár az utasszállító gépek akár 24 ezer méter magasan is repülhetnek, a földi antennák és az emberek 5G-s eszközei által generált jelek a repülés legkritikusabb pillanatában interferenciát okozhatnak, mivel nagyon közel vannak a repülőgép magasságmérői által használt jelekhez.

A pilóták a repülő rádiós magasságmérőit használják, hogy pontosan tudják, milyen magasan van a gép. Különösen akkor támaszkodnak ezekre az adatokra a leszálláskor, amikor köd vagy hó miatt nagyon rosszak a látási viszonyok. "Azoknak a repülőgépeknek, amelyek képesek robotpilótával landolni, megbízható információkkal kell rendelkezniük a magasságmérőkből. Ilyenkor ugyanis a rossz látási viszonyok miatt a pilóták nem tudnák letenni a gépet" – mondja Ryan. Ha pedig akár csak egyetlen utas 5G-képes készüléke nincs repülő üzemmódban, akkor az a gép rádiós magasságmérő antennája által fogott hamis jelet okozhat. Ez ilyenkor akár tévesen is jelezhetné a repülőgép magasságát a kifutópálya felett. Ennek pedig senki sem örülne, aki a gépen utazik és élve szeretne landolni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Egyre inkább csak az ország északi, északnyugati felén valószínű eső, zápor, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra