Győzd le a hőséget!

Katasztrófahelyzet még nincs, de extrém hőséget kell elviselnünk. A legmagasabb fokozatú hőségriadó van Magyarországon. Emiatt egyelőre nem számíthatunk munkaszüneti napra vagy sziesztaidőre.

Katasztrófahelyzet nincs, és munkaszüneti nap sem lesz egyelőre

Cipruson a tartósan 40 fok feletti hőségben munkaszüneti napot rendelnek el, Magyarországon ez egyelőre nem várható - mondta a HáziPatika.com-nak Falus Ferenc országos tiszti főorvos.

Létezik egy Európai Uniós elképzelés arról, hogy az ilyen extrém hőség esetén akár munkaszünetet is el lehetne rendelni, de erről még meg kell születnie egy szakmai protokollnak.

Ennek megszületését Magyarország megvárja - tette hozzá a tiszti főorvos.

Tavaly 16 ország 41 szakembere azt vitatta meg egy budapesti konferencián, hogy a klímaváltozás miként befolyásolja a lakosság egészségi állapotát. Vizsgálták, hogy az olyan extrém időjárási események, mint például az áradás, a hosszú, gyakori hőhullámok miként változhatnak a jövőben. Az elmúlt több mint 10 év rendkívüli időjárási eseményei ugyanis súlyos egészségi és szociális problémákat okoznak Európában, különösen a nagyvárosokban.

Statisztikailag is kimutatható, hogy ha a napi átlagos középhőmérséklet 26,6 Celsius-fokot is elérte vagy meghaladta, akkor 30 százalékra nő a hirtelen megbetegedések száma, és szintén 30 százalékkal a halálozás is.

Magyarországon nem volt még példa ilyen tartós hőhullámra. És nem csupán azért, mert csak 2 éve működik a riasztási rendszer, hanem mert az utóbbi évtizedekben nem volt példa arra, hogy az éjszakai és nappali hőmérséklet átlaga is 27 fok felett van. Bár ilyen extrém hőhullámra nincsenek felkészülve az emberek Magyarországon, az ellátórendszerek jól bírják a terhelést.

Ez a 3. fokozatú hőségriadó csak akkor csaphatna át katasztrófahelyzetbe, ha az ellátórendszerek felmondanák a szolgálatot - magyarázta a tiszti főorvos. A mentő, a kórházak azonban bírják a terhelést. Addig nincs gond, amíg stabil az energiaellátás, biztosított a vízszükséglet, használhatóak a sínek és az utak. Fokozott készenlétben áll a rendőrség, a tűzoltóság is.

Nem tudjuk, eddig hányan haltak meg az extrém hőség ideje alatt, az adatokat csak később összesítik majd - mondta Falus Ferenc.

Együnk, igyunk akkor is, ha nem vagyunk éhesek, szomjasak

Ilyen hőségben sokan érzik úgy, hogy nem kívánnak enni, de ez nem jó, főleg, ha valaki idős, beteg - mondta a HáziPatikának Pécsi Csaba dietetikus.

Azt már mindenki kívülről fújja, hogy igyon rengeteget, akkor is, ha nem szomjas, de arra is figyelni kell, hogy naponta többször, kis adagokban együnk is. Ilyenkor jól jönnek a hideg levesek, az idénygyümölcsök, a könnyű ételek, a jeges finomságok, fagyik.

Ha valaki rosszul lesz a hőségben, egy kevés csokoládé vagy édes üdítő is jót tesz, de a sópótlásról is gondoskodni kell. A nyári hőségben vagy intenzív testedzés során nemcsak folyadékot, hanem nátriumot is veszít a szervezet. Erős izzadásnál akár fél gramm nátrium is eltávozhat, aminek pótlása nagyon fontos. Ha csak a vizet pótolnánk, szédülés, alacsony vérnyomás, izomgörcsök léphetnének fel.

A limonádéba, teába tett picike só, vagy néhány szem sós mogyoró, ropi is jó szolgálatot tesz. Lehet kapni a boltokban izotóniás italokat, illetve a patikában vízben oldódó port, amely pótolja az elveszített ásványi anyagokat.

A dietetikus azt tanácsolja, hogy az innivaló ne legyen 10-12 foknál hűvösebb, így megelőzhetjük a torkunk "leforrázását". Ezekben a forró napokban ne igyunk kávét és más koffeintartalmú italt, mert vízhajtó hatásuk árt a szervezetnek. Ha hiányzik a megszokott kávé, most válasszuk a boltból a koffeinmentes változatot, csináljunk belőle jeges kávét. Ugyanilyen vízhajtó hatású, ezért kerülendő az alkohol is.

A tejes, tojásos ételek, felvágottak, húsos levesek gyorsan romlanak ilyen hőségben, ezért mindent tegyünk gyorsan hűtőbe. Mosogassunk alaposan, vagy használjunk mosogatógépet. Egy szalmonellafertőzés senkinek nem hiányzik.

Érdemes kerülni az erős, csípős fűszereket, és változtatni a fogyókúrán, ha valaki épp diétázik - javasolja a dietetikus. Ne éheztessük magunkat ilyen melegben.

Aki sportol, az is fogja vissza magát ilyenkor. A hőségben végzett edzés fárasztósága, fájdalma a látszat ellenére nem emeli a hatékonyságot - figyelmeztet a szakember. 10 és 18 óra között egyáltalán ne edzünk!

Akiknek mégis muszáj, azok a fokozatosság elvét vegyék figyelembe, tehát napról napra növeljék az edzésidőt, és öltözködjenek szellősen.

Vizes lepedőt az ablak elé, napernyőt a teraszra

Akinél most halkan zümmög a klíma otthon, el sem tudja képzelni, hogy vannak lakások, ahol most napközben akár 36-38 fokos hőség is lehet, és éjjel is 30 fok fölött marad a hőmérő higanyszála. A panellakás, a lapostetős házak felső emelete pokoli hőcsapda ezekben a napokban.

Segíthet a hőség enyhítésében, ha nem engedjük be a meleg levegőt az éjjeli lehűlést követően. Ha erkélyes, lodzsás a lakás, akkor árnyékoljunk ott is, hogy ne forrósodjon fel a kövezet, beton, mert az tovább sugározza a hőt. Aggathatunk az erkély, terasz korlátjára, esetleg a plafonra is függeszthetünk régi törülközőket, pokrócokat, lepedőket, még jobb, ha időnként be is nedvesítjük őket. Megpróbálhatjuk hideg vízzel locsolni a ház külső falát is, hogy a párologtatással hűtsön. A földre tett vizes rongyok vagy a gyakori padlólocsolás is hűthet.

Vannak, akik ilyenkor a teraszon, erkélyen alszanak, ha a lakás nem hűl le éjszakára. De segíthet az is, ha egy kissé nedves lepedőt terítünk az ágyra, és azon alszunk el. Ha van a lakásnak hűvösebb szobája, akkor oda is át lehet költözni éjszakára.

Sajnos a város belső részében érvényesül a "hősziget"-hatás, így ott akár 6-8 fokkal is melegebb lehet, mint a ritkábban beépített területeken, ráadásul éjjel sem hűl le annyira a levegő, mivel a beton és az aszfalt ontja magából a hőséget.

Mindig a hűvös oldalon szellőztessünk, ha lehet, akkor éjjel. Ha a lépcsőház hűvös, akkor onnan is beengedhetjük a hidegebb levegőt.

A bőséges folyadékfogyasztás, a gyakori zuhanyzás mellett az is segíthet, ha nedvesen vesszük fel magunkra a pólót. Jót tesz a hideg borogatás a tartón, könyökhajlatban, csuklón, térdhajlatban.

Medence, strand híján egy lavór hűvös vízbe is beáztathatjuk a lábunkat.

Az utcára válasszunk világos színű, természetes alapanyagú ruházatot, illetve vegyünk fel napszemüveget, széles karimájú kalapot, de kellemes lehet egy darabig a benedvesített kalap, kendő is. Az esernyőt napernyőként is használhatjuk, a legyező, elemes miniventilátor is jó szolgálatot tehet például a tömegközlekedésben.

Ha unjuk a vizet, készítsünk limonádét kevés cukorral és citromlével, igyunk különböző teákat. Főzzünk le belőle egyszerre akár 1-2 litert is, hogy langyosra hűljön, mire inni akarjuk. A zöld és fehér tea kevésbé erős. A fekete tea nélküli gyümölcsteából és a gyógyteákból többet lehet inni, mint a hagyományos teákból. Ha útra kelünk, mindig legyen nálunk egy palack folyadék, és ha vizet osztanak, fogadjuk el.

Ne fürödjünk, pláne ne igyunk azonban szökőkutakban, mert a vizük nem tiszta, a bennük lévő kórokozók tovább keseríthetik életünket.

Ha strandolunk, akkor figyeljünk arra, hogy felhevült testtel ne ugráljon senki hideg tóba, folyóba, mert halálos szívgörcsöt okozhat.

Lefagy a rendszer?

Jó tudni, hogy a lámpákban lévő hagyományos izzók rengetek hőt termelnek, és a nagyobb háztartási, elektronikai berendezések is ontják magukból a meleget. Ezért - főleg kis térben - érdemes korlátozni a használatukat. Ne menjen egész nap a tévé, hifi berendezés, számítógép. A számítógépek szintén nem bírják ezt a hőséget, és ha régen nem takarítottuk ki a számítógépházat, akkor még könnyebben felmelegedhetnek a bennük lerakódott portól. Minden alkatrész, ami hőt termel, az ilyenkor túlmelegedhet. A gép egy ponton túl nem tudja magát lehűteni, lefagy, esetleg kikapcsol. Ez a meleg tönkre teheti a processzort, memóriát, grafikai kártyát - mondta Spányik Balázs informatikai szakújságíró.

Pihentessük ilyenkor a gépet legalább fél órát, de az a legjobb, ha a szobát hűtjük, ahol a számítógép van.

És ha már baj van?

Az egyik leggyakoribb egészségügyi következménye a hőségnek a napszúrás. Ez a fejet vagy a tarkót ért közvetlen napsugárzás hatására alakul ki, a tüneteket az agy felmelegedése váltja ki. Ödéma, vizenyő lép fel, fejfájás, szédülés, egyensúlyzavar, hányinger, fényérzékenység.

Az első dolog, hogy a napszúrást kapott embert elsötétített, lehetőleg hűvös szobában pihentessük, adjunk neki hideg vizes borogatást. Így általában másnapra megszűnnek a tünetek.

Ha viszont az illetőnek látászavara is van, vagy hány, mindenképpen forduljon orvoshoz. A napszúrás súlyos esetben halált is okozhat, ezért komolyan kell venni a tüneteket.

Nyáron, főleg ilyen melegben a hőguta is gyakoribb. Ez a hőleadás zavara miatt következik be. Mivel a külső hőmérséklet a maga 40 - 42 fokával magasabb, mint a testünk 36-37 fokos hőmérséklete, ezért a szervezet nem tudja hova leadni a felesleges hőt, túlmelegszik. A szoros, zárt ruházat tovább akadályozhatja az izzadást, a folyadék- és hőleadást.

Hőgutát okozhat a melegben végzett sportolás és a nehéz fizikai munka is, sőt akár a napozás is. Fejfájás, nehézlégzés, szapora szívverés, forró, lázas test, félrebeszélés, zavartság esetén hívjunk orvost. A hőguta akár izomgörcsöt is okozhat, súlyos esetben akár halálhoz is vezethet.

A test azonnali hűtésével még elhárítható a hőszabályozás zavara, súlyosabb esetben azonban ez már nem segít. Ha a test hőmérséklete eléri a 43 fokot, akkor az élet megmentése gyakorlatilag lehetetlen.

Még egy fontos dolog. Vásároljunk be idős, beteg rokonaink, szomszédaink helyett, legyünk figyelmesek, mert életet menthet, ha időben észrevesszük, hogy kiszáradtak, legyengültek, esetleg zavarosan beszélnek vagy a szívbetegek állapota rosszabbodott. Kérdezzünk rá, van-e elég gyógyszerük, van-e mit enniük, inniuk, lássuk el őket tanácsokkal, vigyünk át nekik élelmet, egyszóval figyeljünk egymásra.

Olvassa el kapcsolódó cikkünket!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)