Gyorsan kiderül, kinek van alkoholproblémája

Két egyszerű kérdéssel könnyen meg lehet határozni, vannak-e valakinek alkoholproblémái - állítják brit szakemberek, akik szerint ezeket a kérdéseket a háziorvosoknak kell feltenniük, így ugyanis kiszűrhetik a veszélyeztetetteket.

Milyen gyakran iszik egy alkalommal hat vagy több italt? Történt valami önnel az elmúlt évben az alkohol miatt, amit legszívesebben meg nem történtté tenne?

Ez a két egyszerű kérdés segíthet a háziorvosoknak eldönteni, hogy pácienseiknek van-e alkoholproblémája - állítják a University of Leicester kutatói. A válaszok alapján könnyen megállapítható, hogy valakinek vannak-e olyan alkoholfogyasztási szokásai, amelyek veszélyeztethetik az egészségét. A rövid és egyszerű kérdéseket pedig hosszabb kérdőívek vagy tesztek követhetik, hogy megállapítsák, szükség van-e szakszerű segítségre.

Dr. Alex Mitchell, a kutatás vezetője szerint a háziorvosoknak általában nincs elég idejük arra, hogy az alkoholgondokkal küzdőket észrevegyék, a rövid kérdésekkel azonban könnyen "szűrhetik" a problémás, egyébként rejtve maradó eseteket. A kérdéseket ráadásul azoknak is érdemes feltenni, akik egyébként nem tartoznak a rizikócsoportokba (vagyis nem munkanélküliek, nem tartoznak az alacsonyabb társadalmi csoportokba stb.).

Kérdésekkel deríthetjük ki, kinek van alkoholproblémája

Kérdésekkel deríthetjük ki, kinek van alkoholproblémája

Dr. Mitchell és csapata 17 korábbi kutatást vetett össze, melyekben összesen több mint 5600-an vettek részt. Úgy találták, hogy ez a két kérdés az esetek 87 százalékában elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy feltárja az alkoholproblémákat.

"A háziorvosok, családorvosok rettenetesen túlterheltek, pedig ők azok, akik a legközelebb állnak a betegekhez és akik a legkönnyebben ki tudják deríteni, ha valakinek gondjai vannak az alkohollal. Minél rövidebb azonban egy felmérés, annál pontatlanabb lehet az eredmény" - nyilatkozta Mitchell. "Ez a két kérdés elegendő ahhoz, hogy előzetesen kiszűrje a veszélyben lévőket. Ha ez az egyszerű teszt valakinél pozitív, akkor utána már érdemes hosszabb vizsgálatokat is ajánlani."

A kutatás eredményeiről a British Journal of General Practice című szaklapban számoltak be.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)