Gigapénz a vakcinákon - magyar szál

Az egészségügyi és gyógyszeriparon belül a globális vakcina piac az egyik leggyorsabban növekvő szegmens, és az előrejelzések szerint a piac értéke a következő 5-8 évben elérheti a 48-70 milliárd dollárt. Van magyar vonatkozása is a változásoknak.

A világpiacon értékesített vakcinák zömét alig tucatnyi kórral, illetve kórokozóval szemben alkalmazzák. Ezek a pneumococcus, az influenza, a DTP (diftéria, tetanusz, pertusszisz), ahepatitisz, a rotavírus, a bárányhimlő, a meningococcus, a polio (gyermekbénulás), MMR (kanyaró, mumpsz és rózsahimlő), HPV (humán papilloma vírus. A forgalmazott oltóanyagok korcsoportok szerinti bontást nézve a gyermekgyógyászati vakcinák részesedés 57,5 százalékot tett ki 2015-ben, de a felnőtt vakcinák forgalmának igen gyors, átlagosan 13,2 százalékos várható éves emelkedése miatt ez az arány változhat. Termékenként nézve a piacon a pneumokokkusz szegmensnek 2015-ben többségi részesedése volt, de ez változhat, mert a hepatitisz termékek forgalma különösen jelentősen növekedni fog 2024-ig. A vakcinatípus szerinti bontásban az úgynevezett konjugált vakcináknak volt többségi részesedésük, de a legnagyobb növekedést valószínűleg a kombinált vakcinák forgalma mutatja majd.

vakcina
A vakcinák gyártása egyre nagyobb üzlet lesz a világon

Az oltások piacát Észak-Amerika uralja, ahol 2024-re várhatóan 28 milliárd dolláros forgalmat jegyeznek majd. Egyébként pedig négy vállalat - a Pfizer, a Merck, a Sanofi és a GlaxoSmithKline - kezében van a globális piac 74 százaléka. A vakcinapiac gyors bővülése számos tényezőnek tulajdonítható, beleértve jó néhány kormány egyre erőteljesebb oltási ajánlásait. Ugyanakkor a növekedést korlátozzák a szigorú szabályozási és jóváhagyási folyamatok, a kutatással és a fejlesztéssel kapcsolatos magas költségek, valamint a logisztikai kihívások.

A különféle kutatások elég nagy szórást mutatnak a piac fejlődését illetően. A Transparency Market Research piackutató cég szerint a globális emberi vakcina piac értéke a 2015-ös 28,3 milliárd dollárról 72,5 milliárdra nőni fog 2024-re. Az előrejelzés 11,2 százalékos éves növekedési rátát tételez fel 2016 és 2024 között. Ezzel a vakcinák nagyobb szeletet metszhetnek ki a gyógyszeripari tortából, amelyből egyelőre csak 3 százalékkal részesednek. A Markets and Markets szerint 2021-re 48 milliárd dollárra a tő a tavalyi 32 milliárdról. A Zion Market Research 2020-ra 59,2 milliárd dollárt jósol. A Mordor Intelligence pedig a 2015-ös kiinduláshoz mérve 2021-re duplázódást és 55 milliárdos forgalmat vár. A Grand View Research pedig 77,5 milliárdra taksálja a 2024-es piaci forgalmat.

vakcinapiac

A tavalyi 3 milliárd forintos fejlesztés után megkezdődött a GlaxoSmithKline (GSK) gödöllői gyártóüzemének további bővítése egy újabb, 18 milliárdos beruházás keretében - írja a Napi.hu. Ennek az a célja, hogy a vállalat 2023-tól Gödöllőn gyártsa a diftéria- és a tetanuszoltás alapanyagát - hivatkozik a lap Iglódi-Csató Juditra, a GSK Kft. kommunikációs igazgatójára.

A szexuális szokások megváltozása újfajta veszélyeket is magával hozott. A fő fenyegetést jelentő humán papillómavírus (HPV) elleni védekezés azonban már egyszerű oltással is megoldható. De sokan erről mit sem tudnak. Részletek!

Jelenleg tizenöt új oltóanyag van a klinikai kutatás fázisában. Janitsáry Anna infektológus szakorvos, a GSK Kft. orvos tanácsadója ezek között említette az övsömör, az ebola, az RSV, a streptococcus B, a meningococcus öt komponense (A, B, C, W, Y) vagy a pneumococcus (agyhártyagyulladás) ellen védő oltóanyag új technológiával történő kifejlesztését. A vállalat, amely a világon elsőként fejlesztett oltóanyagot a B típusú hepatitis, a malária és a rubeola ellen, naponta 2 millió dózis vakcinát juttat el a világ több mint 160 országába. A GSK globális forgalma vakcinák eladásából 2016-ban 4,6 milliárd font volt, ami az előző évhez képest 14 százalékos növekedést jelent.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)