Ezért kapja el kevesebb gyerek a koronavírust?

Egy friss kutatás arra az eredményre jutott, hogy a gyerekek orrában kevesebb olyan receptor található, amin keresztül a SARS-CoV-2 vírus be tud jutni a szervezetükbe.

Az új koronavírus-járvány kapcsán korán kiderült, hogy a gyerekek jóval ellenállóbbak a fertőzéssel szemben: kisebb eséllyel kapják el a SARS-CoV-2 nevű vírust, illetve kevésbé súlyos lefolyású a betegség náluk, gyakran pedig tünetmentes hordozók. A New York-i Mount Sinai Kórház Icahn Orvosi Egyetem tudósai ennek okát vizsgálták.

Rossz anya vagyok, amiért home office mellett bölcsibe viszem a gyerekemet? Rengeteg olyan család van, ahol a gyerekek a járvány miatti veszélyhelyzet kihirdetése óta bölcsődei, óvodai ügyeletbe járnak, mert a szülők munkájuk jellegéből nem tudnak otthon maradni velük. Nálunk nem ez a helyzet, a férjem és én is lehetőséget kaptunk a távmunkára. Két hónap után - mikor kibővítették a bölcsis ügyeletet - mégis az elsők között jelentkeztünk, hogy vinnénk a kétéves lányunkat, ezért a döntésünkért pedig kaptunk hideget-meleget is. Kitalálható, melyikből volt több. Szerkesztőnk személyes beszámolóját ide kattintva olvashatja el.

Kutatásuk során arra jutottak, hogy a jelenség mögött az orrban található ACE2 enzimek száma állhat. Ezt a molekulát úgy kell elképzelni, mint egyfajta ajtót, ami utat enged a vírusnak a szervezetbe, vagyis minél több van belőle az orr belsejében, annál fogékonyabb valaki a fertőzésre. Korábban egyébként ezzel az enzimmel magyarázták azt is, hogy miért veszélyesebb a koronavírus a férfiakra.

A gyerekek orra szó szerint kevésbé fogékonyabb a fertőzésre. Fotó: Getty Images
A gyerekek orra szó szerint kevésbé fogékonyabb a fertőzésre. Fotó: Getty Images

Több mint 300, 4-60 éves kor közötti ember orrjáratából vettek mintát. Az eredmények pedig azt mutatták, hogy az idősebbek orrában több aktív receptor, vagyis ACE2 enzim található, a 10 év alatti gyerekeknél pedig a legkevesebb. "Az ACE2 alacsonyabb szintje megmagyarázhatja, hogy a gyermekek körében miért nem okoz olyan súlyos panaszokat a COVID-19" - írták a Journal of the American Medical Association című folyóiratban.

A publikációban kiemelték, hogy kutatásuk során kizárólag az orrjárat első felében található receptorokat vették számba, mert ezek a koronavírus elsődleges "belépési pontjai". A szervezet más részeiben található receptoroknak akár éppen ellenkező hatásuk is lehet.

Biztató eredményeket adott egy dél-koreai kutatás, miszerint az újrafertőződött koronavírusos-betegek nem adják tovább a vírust. Részleteket az nlc.hu cikkében olvashat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció