Ez is súlyosbíthatja a COVID-19-et

Egy új tanulmány szerint a súlyos obstruktív alvási apnoéban szenvedők számára is nagyobb kockázatot jelent a koronavírus-fertőzés.

Azok, akik alvási apnoéban szenvednek, általában nincsenek is tisztában a betegségükkel, amíg arra hálótársuk fel nem hívja a figyelmüket. Álmukban ugyanis nem realizálják, hogy alvás közben néha egy-egy légzési ütem kimarad náluk - ilyenkor jellemzően egy-egy nagy horkanással indul be újra a légvétel. Az alvási apnoénak két típusa van, a centrális, melyben az agy nem adja ki a légzési parancsot, és az obstruktív, melynél a garat záródik el. Ez utóbbi egyébként a gyakoribb, sokakat érintő egészségügyi probléma. Az obstruktív alvási apnoe kezelésére számos lehetőség van, de súlyos esetekben, amikor valakinél már nagyon gyakori a légzéskimaradás, a garat nyálkahártyája elvesztette a rugalmasságát, esetleg komoly a testsúlyfelesleg (ilyenkor a garat teljes hosszában elzáródhat), már nem tudnak sem gyógyszert alkalmazni, sem pedig műteni. Ilyenkor csak egyetlen megoldás, az úgynevezett pozitív nyomású légsínterápia (continuous positive airway pressure, rövidített nevén CPAP) jöhet szóba.

Egy friss kutatás bizonyította, hogy a koronavírus-fertőzés szempontjából is jelentős fontosságú, hogy akinek szükséges, az használja CPAP-maszkját.
Egy friss kutatás bizonyította, hogy a koronavírus-fertőzés szempontjából is jelentős fontosságú, hogy akinek szükséges, az használja CPAP-maszkját. Fotó: Getty Images

Hogy mennyire fontos az obstruktív alvási apnoe megfelelő kezelése, arra a dél-kaliforniai Kaiser Permanente kutatóinak friss tanulmánya is rámutat, melyről a WebMD számolt be. Mint írják a szakértők azt állapították meg, hogy minél hosszabb ideig használnak a betegek folyamatos pozitív légúti nyomás (CPAP) maszkot alvás közben, annál inkább csökken a COVID-19-kockázatuk.

Ennyit ideig kellene legalább használni a CPAP-ot

A tanulmányhoz a Dr. Dennis Hwang tüdőgyógyász által vezetett csoport közel 82 ezer amerikai betegről gyűjtött adatokat, akiket 2015 és 2020 között diagnosztizáltak alvászavarokkal. Közülük 1500-an kapták el a koronavírus -fertőzést, 224-en kerültek kórházba és 61 embernek volt szüksége intenzív ellátásra, vagy vesztette életét COVID-19-ben.

Mennyire veszélyes az obstruktív alvási apnoé? Az alvási apnoe egy olyan betegség, amelynél a felső légutak izmai alváskor annyira elernyednek, hogy a beteg több, mint 10 másodpercig nem kap levegőt. A szervezet oxigénszintje ilyenkor lecsökken. A terápia a betegség súlyosságától függ. Dr. Molnár-G. Etelka a VideóRendelőben részletezi a betegség pontos működését és kezelési lehetőségeit. Tovább!

Az eredmények alapján megállapították, a kezeletlen alvási apnoe összefüggésbe hozható a súlyosabb koronavírus-fertőzés kockázatával. "Ellenben a CPAP-készülékek használata, amennyiben egy éjjel legalább 4 órán át alkalmazták a járvány időszakában, csökkent fertőzési arányt mutatott" - számoltak be a kutatók.

A tanulmány mindezek mellett azt is megállapította magasabb volt a fertőzés kockázata az elhízottak , a több krónikus betegségben szenvedők és az amerikai állami egészségbiztosítottak (ez a nehezebb gazdasági helyzetben lévők számára elérhető lehetőség) körében, valamint a fekete bőrű és spanyol ajkú közösség tagjai közt. Továbbá azt a következtetést is levonták, hogy bár a kor a fertőzés szempontjából kockázati tényező, a vizsgált alanyok körében az évek előrehaladtával csökkent a fertőzési arány.

A kutatókat is meglepték az eredmények

Az eredmények - főképp a CPAP-terápiára vonatkozóan - a kutatókat is meglepték. "Ez csak még inkább alátámasztja a CPAP-terápia közvetlen élettani előnyeit" - idézi a cikk Dr. Hwangot, aki szerint az apnoe és a COVID-19 kockázati kapcsolatában egyformán szerepet játszanak a biológiai és viselkedésbeli tényezők.

"A obstruktív alvási apnoéhoz köthető súlyos COVID-19 megnövekedett kockázata és a mindkét betegségnél rizikótényezőnek számító (férfi) nem, elhízás és a kardiovaszkuláris betegségek mind hatással vannak a légzőfunkciókra, a légúti gyulladásokra és az alvás töredezettségére is" - mutatott rá Hwang, megjegyezve, ugyanakkor az idős kor és a csökkent koronavírus-fertőzési arány közötti összefüggés alátámasztja a viselkedésre vonatkozó magyarázatukat. Mint mondta, az apnoéban szenvedő betegek általában idősebbek, és ők körültekintőbbek lehettek a maszkhordással, a távolságtartással és más járványügyi védekezési lehetőséggel kapcsolatban. A viselkedésen túl azonban - Hwang szerint - a CPAP biológiai hatásáról sem szabad megfeledkezni az eredmények értékelésekor. Mint mondta, a CPAP alkalmazása csökkenti a felső és az alsó légutak elzártságát, javítja a tüdő tágulási képességét, a váladékok könnyebben mozoghatnak, a készülék pedig meleg párás környezetet teremt, mindezek potenciálisan védhetik a tüdőt.

Az eredményekről a kutatók hétfőn, az Amerikai Tüdőgyógyász Társaság online ülésén számoltak be először.

Enyhítheti a hosszan tartó COVID-19 tüneteit a koronavírus elleni oltás - derült ki egy nemzetközi felmérésből. Ha kíváncsi a részletekre, kattintson korábbi cikkünkre .

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +23 °C
Minimum: +1, +8 °C

A napsütés mellett fátyolfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem várható. Élénk, erős délnyugati szél mellett 18, 23 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább folytatódik a frontmentes idő. A reggeli ízületi panaszok gyorsan megszűnnek, azonban a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás egész nap jellemzőek lehetnek. A migrénesek tartós panaszokra készülhetnek. A hőérzet kellemes, a napsütés pedig javíthatja a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: