Évszázadok óta nem volt ekkora baj Európában

Az idei nyár volt a legmelegebb Európa történetében. A kontinensen minden eddigi rekordot megdöntő hőhullámok jelentkeztek, az évszázadok óta nem tapasztalt szárazság miatt pedig erdőtüzek pusztítottak – közölte az Európai Unió műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus.

Az ideinél még soha nem mértek melegebbet június és augusztus között Európában – derült ki a Copernicus klímaváltozást figyelő szolgálatának (C3S) friss jelentéséből. Ekkora  szárazságra pedig szintén évszázadok óta nem volt példa.

klímaváltozás
Már most is nagyon súlyos a helyzet, de ennél lesz még rosszabb is. Fotó: Getty Images

Augusztusban volt a legnagyobb forróság

Az adatok szerint augusztus volt a legmelegebb hónap a kontinensen. A mostani csúcsérték 0,4 Celsius-fokkal haladta meg a korábbi, 2021 augusztusában feljegyzett rekordot. Az idei augusztusi hőmérséklet Európa nagy részén 1,72 Celsius-fokkal volt magasabb az 1991 és 2020 közötti időszak átlagánál. A felszínhez közeli, átlagon felüli levegőhőmérséklet egyébként Európán belül a Földközi-tenger nyugati régiójában, illetve a kontinens keleti részén fordult elő a leggyakrabban.

A globális felmelegedés nemcsak környezeti katasztrófák egész sorát idézi elő világszerte, de a mentális egészségünkre is hatással van.

Világszinten is súlyos a helyzet

Globálisan szintén 2022 augusztusa volt az eddigi legmelegebb hónap. Az átlaghőmérséklet augusztusban 0,3 fokkal volt magasabb a világban, mint az 1991 és 2020 között mért havi átlag. A jelentés azt is kiemelte, hogy az éghajlatváltozás miatt egyre gyakoribb és intenzívebb hőhullámok várhatóak majd. Mindennek pedig az ideihez hasonló aszályok lesznek majd a következményei.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a
Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -6, +3 °C

Általában erősen felhős időre van kilátás, szitálás is kialakulhat, de átmenetileg többfelé elvékonyodhat a felhőzet. Időnként megélénkül az északkeletire forduló szél, a csúcshőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Kedden marad a frontmentes idő. A magasban zajló változások hatására fokozódik a migrénhajlam, emellett többen fáradékonyak, illetve a koncentrálási problémák is megszaporodnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra