Ennyi elhízott gyerek lesz 2030-ra

A következő tíz évben ijesztően megugrik az elhízott gyerekek száma világszerte. Ez nemcsak a családokra, hanem az egészségügyre is fokozott terhet ró majd.

Minden 5. magyar gyerek túlsúlyos - a részletekért kattintson ide!

Az Elhízástudományi Világszövetség (World Obesity Federation) friss jelentése ijesztő képet vázol fel a következő generáció egészségét illetően. A szakemberek azt írják, hogy 2030-ban negyedmilliárd elhízott gyerek él majd a világon. Jelenleg 158 millió körül van a túlsúlyos gyerekek száma, de a világszövetség munkatársai szerint tíz éven belül 100 millióval többen lesznek. Ennek két fő oka a mozgásszegény életmód és az egészségtelen nyugati étrend.

elhízás, gyerekek, gyermekkori elhízás, túlsúly, túlsúlyos gyerek, gyermekkori túlsúly, mozgásszegény életmód, nyugati étrend, egészségtelen táplálkozás
elhízás, gyerekek, gyermekkori elhízás, túlsúly, túlsúlyos gyerek, gyermekkori túlsúly, mozgásszegény életmód, nyugati étrend, egészségtelen táplálkozás

Ezért híznak el a gyerekek

A cukorban, keményítőben, olajban és zsírban gazdag étrend elsősorban a fejlett országokban élő gyerekekre jellemző, de az utóbbi években a gyorséttermek sokkal erőteljesebb marketingmódszereket vetnek be az afrikai, ázsiai és latin-amerikai országokban is. Így várhatóan ezekben a térségekben nő majd a leginkább az elhízott gyerekek száma a következő évek során.

A szakemberek számításai szerint 2023-ra Kínában, Indiában és az Egyesült Államokban lesz a legtöbb elhízott gyerek. Amerikában jelenleg 17 millióra becsülik a súlyproblémával küzdő kiskorúak számát. 2030-ra azonban már az 5 és 9 év közöttiek 26 százaléka, valamint a 10-19 évesek 24 százaléka elhízott lehet.

Nagy problémákat okoz a jelenség

A gyermekkorielhízásjárványszerű terjedése azonban nemcsak a családokra ró fokozott terhet, hanem az egészségügyre is. "Ez egy igen jelentős növekedés" - hangsúlyozta a jelentés egyik szerzője, Tim Lobstein. Mint mondta, a túlsúlyos gyerekekből valószínűleg túlsúlyos felnőttek lesznek, akiknél sokkal nagyobb lesz egye krónikus betegségek - például a cukorbetegség - kialakulásának kockázata. "A betegek el fogják árasztani az egészségügy intézményeit világszerte, különösen a fejlődő országokban" - figyelmeztetett a szakértő.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció