Elérte Budapestet az első menekülthullám

A Nyugati és Keleti pályaudvaron is egyre több az Ukrajnából érkező menekült.

A Nyugati pályaudvarra befutottak az első, nagyobb menekültcsoportokat szállító vonatok Ukrajna felől, és ezzel párhuzamosan gyűlnek a menekültek a Keleti pályaudvaron is - számolt be a fejleményekről a Telex . A pályaudvaron három pult várja a beérkezőket: egy azokat, akik a reptérre mennek tovább, egy azokat, akiknek nincs hova menni, és egy azokat, akik vonattal mennek tovább Lengyelország felé. Utóbbi csoportokat a Keleti pályaudvarra szállítják tovább.

Egész családok érkeznek

A lap szerint Záhony felől reggel óta érkeznek a fővárosba nagyobb menekültcsoportok, a főváros tájékoztatása szerint többnyire teljes családok érkeztek, gyerekekkel. Akiknek nincs hova menni, a fővárosi önkormányzat vagy a szeretetszolgálatok helyezik el. A menekültek egy része rögtön indul is tovább a nyugat-európai országok egyikébe, sokan azonban - főleg a kárpátaljai magyarok - azt nyilatkozták, hogy szeretnének tartósan Magyarország területén maradni.

A rendőrség munkatársai is segítik a menekülteket. Fotó: police.hu
A rendőrség munkatársai is segítik a menekülteket. Fotó: police.hu

A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség a közleményük szerint a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. Ellátásuk, szállításuk, elszállásolásuk érdekében a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

A magyar-ukrán határon múlt csütörtök óta már 85 ezernél is többen keltek át a hatóság közleménye szerint. Csak a szombati napon 23 140 volt az érkezők száma ezen a határszakaszon. Magyarországról vissza, Ukrajnába 22 516-an keltek át csütörtök óta.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)