Egyre több a munkanélküli Magyarországon

A KSH idén januárban 201 ezer munkanélkülit számlált, miközben egy hónappal korábban még csak 179 ezret.

Csaknem egy éve először esett vissza a foglalkoztatás Magyarországon idén januárban, ami részben a közfoglalkoztatás, részben az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók számának csökkenésével magyarázható - írta a Portfólió.

Az előző háromhavi átlaghoz képest (október-december) 12 ezer fővel csökkent a dolgozók száma. Ha csak egyetlen hónapot, a januári nyers adatot vizsgáljuk meg, akkor az közel 60 ezer fős a csökkenésről tanúskodik, a KSH modellbecslése pedig több mint 40 ezer fős visszaesést mutat.

dasda
Egyre több a munkanélküli Magyarországon (képünk illusztráció). Fotó: Getty Images

A foglalkoztatás csökkenésében szerepet játszik a szezonális hatás, de a koronavírus-járvány elhúzódó globális és hazai hatása, illetve az ehhez kapcsolódó nyersanyag- és alapanyaghiány is kellemetlenül érintheti a gazdaságot. A lap szerint a kisebb esést érdemes óvatosan kezelni, mert nem valószínű, hogy nagy munkapiaci fordulatot látnánk.

Ugyanakkor fentiekkel összefüggésben a munkanélküliség is megugrott. A KSH januárban 201 ezer munkanélkülit számlált, miközben egy hónappal korábban még csak 179 ezret. Az év elején 4 százalék fölé, 4,2 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta, ami gyors növekedés az előző havi 3,7 százalékhoz képest.

A lap szerint, ha az orosz-ukrán háború, illetve az arra adandó válaszok (szankciók) nem vetik vissza érdemben a világgazdaság növekedését, akkor idén tovább emelkedhet a foglalkoztatás. A geopolitikai problémák azonban árnyékot vethetnek a magyar gazdasági teljesítményre is.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)