Egyre nagyobb a baj a Balatonnál

Az elmúlt egy hónapban tovább csökkent a magyar tenger vízszintje, ráadásul nem is keveset.

A Balaton vízállása az elmúlt egy hónap alatt, július 15-től augusztus 15-ig újabb 13 centimétert csökkent, jelenleg 75 centiméter – írja a vizugy.hu adataira hivatkozva a hirbalaton.hu. Hozzátették: ha hónapra vetítjük, júliusban összesen 14 centiméteres volt az apadás, míg augusztusban eddig 7 centiméter.

Balaton, vízszint, aszály
A Balaton vízszintje egyre csak csökken. Fotó: Getty Images

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) múlt kedden egyébként arról számolt be, hogy 1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik. A Balaton átlagvízállása akkor még 78 centiméter volt. Mint azt az OVF hangsúlyozta: az előrejelzések szerint az üdülési idény végén, szeptember 1-jén a tó átlagvízállása várhatóan 70-75 centiméter körül alakul.

A Balatoni Szövetség 19. alkalommal hirdette meg a Kék Hullám Zászló strandminősítést, amelyen rekordot döntött a jelentkezők száma. Idén összesen 45 balatoni strand vállalta, hogy szigorú szempontrendszer alapján vizsgálja meg a bizottság. Mutatjuk, melyek lettek a legjobb balatoni strandok!

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +0, +10 °C

A hajnali ködfoltokat követően közepesen felhős lesz az ég, számottevő csapadék nem várható. Megélénkül a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 21 fokot mérhetünk. Szerdán nem jön front a térségünkbe. Reggel hűvös lesz, felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi bántalmak, és a megfázásveszély is fennáll. A nap első felében gyakori lehet a vérnyomás-ingadozás is. Növekszik a migrénhajlam. A napsütés jótékony hatással van a hangulatra és a közérzetre, de a szél 1-2 fokkal csökkenti a hőérzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: