Csak a fejünkben létezik az álommunka

Érzelmi alapon döntünk arról, hogy számunkra mi az álommunkahely, és túlzott elvárásokat támasztunk a munkakörülményekkel kapcsolatban. Emiatt igen gyakran csalódás lesz egy munkahelyváltásból.

A BBC napokban közölt cikkében megemlíti az egyik munkatársnőjét, akinek az volt az élete álma, hogy állatokkal foglalkozzon valamilyen egzotikus helyen. Amikor lehetősége nyílt arra, hogy egy állatmenhely munkatársa legyen Tasmaniában, vígan indult az isten háta mögötti helyre. Gyorsan csalódás érte azonban, mert ugyan az ország valóban mesésen gyönyörű, de munkakör kiábrándítóan unalmasnak bizonyult. Kevés volt a boldog pillanat, hiszen a menhelyi állatok jó része rémes betegségekkel küzdött, így gyakran kellett temetni őket. Rövid időn belül visszatért hát Londonban, és készített egy összeállítást róla, miért válhat az álommunkahely rémálommá.

Az élet nem mozi

Az emberek érzelmi előrejelzési rendszere általában rosszul működik, a lottónyertesek például azt hiszik, hogy a mennybe jutnak, ha megütik a főnyereményt. Szó sincs erről. Rövid eufória után felmerül a kérdés: most aztán mihez kezdjek? A boldogság ugyanis nem állapot, hanem változás - olvasható a cikkben, melyet a HVG.hu is közölt.

Az álommunka kiválasztása nem is olyan egyszerű feladat. Ha figyelembe vesszük saját kompetenciáinkat, akkor is melléfoghatunk. Vannak azonban arra utaló jelek, hogy érdemes munkát váltani. Ezeket az alábbi cikkünkben gyűjtöttük össze!

Előfordul, hogy az álommunka felé vezető utat is hibásan mérjük fel, ami újabb csalódáshoz vezethet - mondta el Dr. Elliot Berkman, az oregoni egyetem pszichológiai tanszékének professzora. Mikor valaki orvosi vagy jogi pályát választ, és egy magas, jól fizető pozíció lebeg a szeme előtt, nem biztos, hogy tisztában van vele, hogy ehhez évek, akár évtizedek munkája és lemondása vezet. A professzor szerint ennek ellenkezője is igaz: ha már húsz éve egy adott pozícióban dolgozunk, talán el is felejtettük, hogy a ranglétra legaljáról küzdöttük fel magunkat eddig. Ilyenkor pedig nem gondolunk bele, hogy képesek vagyunk-e ugyanezt az energiát és időt egy új pozícióba is belefektetni.

Az álommunka legtöbbször csak a fejünkben létezik, a valóság sokkal kiábrándítóbb
Az álommunka legtöbbször csak a fejünkben létezik, a valóság sokkal kiábrándítóbb

Sok ember esik abba a hibába, hogy a filmek, vagy regények alapján dönt egy-egy munkahely mellett, tipikus példa erre a Top Gun című film, melynek 1986-os vetítését követően ugrásszerűen megnőtt a pilótának jelentkezők száma. Sokuk azonban rövid idő múlva rájött, hogy a hadsereg kötelékében eltöltött mindennapok közel sem olyan izgalmasak, mint ahogy azt Tom Cruise híres filmjében láthatták. Ugyanígy a régészek hétköznapjai igen távol állnak Indiana Jones kalandjaitól, de a rendőrnek jelentkezők egy része is csalódásként élheti meg a munkával járó adminisztrációs feladatok túlsúlyát.

Az elégedettség alapja, hogy az ember érezze, fejlődik, előrelép - folytatta Dr. Berkman. Egy szamárlétrát megjárt áruházi középvezető sokszor elégedettebb lehet a pozíciójával , mint a nála magasabb fizetésű, aki 5-10 évet ugyanabban a munkakörben töltött el, mindenfajta előrelépés nélkül. Fontos, hogy az ember érezze, halad valahova az élete, és a munkája során szerzett tapasztalatait kamatoztatva új kihívásokat kereshet - mondta a professzor.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)