COVID-oltás: a nők máshogy reagálnak

Ahogy minden védőoltást követően, úgy a koronavírus-vakcina beadása után is érzékelhetünk bizonyos mellékhatásokat, úgynevezett oltási reakciókat. A norvég kutatók azonban megállapították, hogy ezek a tünetek gyakrabban fordulnak elő a nőknél, mint a férfiak körében.

A két nem sok mindenben különbözik egymástól. Úgy tűnik, ez az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett védőoltás által okozott tünetek kapcsán is így van. Egy norvég tanulmányban ugyanis 5635 olyan esetet írtak le, ahol oltási reakciókat észleltek az érintettek, és ezek közül 4684-et nők jelentettek - számolt be róla a MedicalXpress.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Az oltási reakciók gyakrabban fordulnak elő a nőknél.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

A nőket érintik inkább a mellékhatások

Hosszú COVID: ez a leggyakoribb tünet - kattintson!

A portál felhívta a figyelmet arra is, hogy Amerikában az első 13,7 millió beadott dózis 60 százalékát nők kapták, a mellékhatásokat tapasztalt személyek között azonban már 80 százalék volt a hölgyek aránya. Az amerikai metegségmegelőzési központ (CDC) adataiból pedig az is kiderült, hogy a Moderna koronavírus-vakcinájával beoltottak közül 19 személynél alakult ki anafilaxiás sokk, és az összes érintett nő volt. A Pfizer és a Biontech közös fejlesztésű készítménye pedig 47 embernél okozott ilyen súlyos allergiás reakciót, 44 esetben nő volt a szenvedő alany. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pedig azt jelentette, hogy az AstraZeneca oltóanyagával összefüggő vérrögképződéses rendellenességeket is főként nők tapasztalták.

Mi lehet ennek az oka?

A nemek közötti eltérésnek vélhetően az az oka, hogy a nők szervezetéből erősebb immunválasz váltanak ki a védőoltások - mondta Sabra Klein, a Johns Hopkins Egyetem és Kórház immunológusa. Egy másik szakember, Gunnveig Grødeland pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-fertőzés hatására kialakuló antitestes és a sejtes immunválasz is jellemzően a nőknél erősebb.

Koronavírus: ezért alakulnak ki újabb mutánsok - olvassa el a részleteket!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)