Betegséget okozhatnak a tisztítószerek

Azoknál a háziasszonyoknál, akik rendszeresen használnak háztartási tisztítószereket, jelentősen megnő a tüdőbetegségek kialakulásának veszélye.

A lakás rendszeres takarítása nemcsak esztétikai okokból fontos, de egészségünk szempontjából is. Otthonunkban a felgyülemlő por és a penészesedés elősegíti az asztmás megbetegedések kialakulását, a lakás bizonyos részein (például a konyhapulton, a mosogatóban) pedig gyorsan elszaporodhatnak a baktériumok, ha nem tartjuk tisztán. Viszont magának a takarításnak is megvannak a veszélyei: kutatások igazolták, hogy a nőknél, akik rendszeresen használnak valamilyen spray alapú tisztítószert, megnőtt bizonyos tüdőbetegségek kialakulásának a veszélye.

Így lesz jobb a lakás levegője Nagyon fontos, hogy lakásunkban tiszta és megfelelő minőségű legyen a levegő - így tudjuk a legjobban biztosítani, hogy az otthon töltött idő mindig a lehető legkellemesebb és legpihentetőbb legyen. Kattintson a részletekért!

Veszélyeztetik a nők egészségét a tisztítószerek

A Bergen Egyetem kutatói 6235 résztvevő egészségügyi adatait elemezték az elmúlt húsz évből. A résztvevők 53 százaléka nő volt, egy részük rendszeresen használt spray alapú tisztítószereket, míg mások valamilyen egyéb készítménnyel takarítottak. Egészségügyi kartonjuk alapján megállapították, hogy a tisztítószereket használó nők egy másodperc alatt kevesebb levegőt tudnak kipréselni a tüdejükből. (Ez az érték a forszírozott kilégzési volumen, röviden FEV1). Azasztmais nagyobb arányban érintette őket: az otthonukat rendszeresen tisztítók 12,3 százaléka, a munkájuk során tisztítószereket használók 13,7 százaléka szenved asztmától, míg a tisztítószereket nem használók körében a betegség előfordulása 9,6 százalék.

A tisztítószerek rendszeres használata káros lehet az egészségünkre
A tisztítószerek rendszeres használata káros lehet az egészségünkre

A kutatók szerint a tisztítószerekben lévő vegyi anyagok irritálják a légutak nyálkahártyáit, és hosszú távon maradandó károsodást is okozhatnak. Furcsamód a férfiakra nincsenek ilyen hatással a tisztítószerek: sem a betegség előfordulása, sem pedig a légzésfunkciók tekintetében nem mértek eltérést a spray-t használók és nem használók között. A kutatók szerint további vizsgálatra van ugyanakkor szükség, hogy a szerek hatásairól pontos képet kaphassanak.

Forrás: WebMD

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +14, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is kialakulhatnak szórványosan. Élénk, erős lökésekkel kísért északi szél mellett 25, 33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Vasárnap kezdetben még hidegfronti hatás várható, majd a front mögött is jelentkezhetnek görcsös panaszok, többek között hasi görcsök is. A fejfájás egész nap jellemző lehet, a szeles tájakon pedig erősebben jelentkezhetnek a tünetek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)