Az otthoni túlélőcsomag kellékei

Senkit sem szeretnénk megijeszteni, de ha vészhelyzet várható, akkor jobb, ha a következőket megtaláljuk a kamrában, illetve azonnal magunkhoz tudjuk venni.

Bár Magyarországon szerencsére nem gyakoriak az olyan súlyos természeti katasztrófák, amelyek miatt falvakat, városokat kellene evakuálni, de a koronavírus megjelenése és a jelenlegi helyzet is azt erősíti bennünk, hogy nem árt mindenre felkészülni. Persze senkit sem akarunk megrémíteni, de aki szeretne otthoni túlélőcsomagot összeállítani, annak segítséget nyújthat a thehealthy.com összeállítása.

Víz és tartós élelmiszerek

Azt mindannyian tudjuk, hogy vízből és tartós élelmiszerekből nem árt betárazni arra az esetre, ha valami miatt úgy adódna, hogy nem tudunk eljutni a boltba - vagy az üzletek is zárva tartanának. Palackos vízből legalább háromnapi adag vagy még nagyobb mennyiség tárolását ajánlják a szakértők. Személyenként körülbelül 3-4 literrel számoljunk egy napra, nyári meleg és egyes betegségek esetén még többel.

Érdemes tartós élelmiszerekkel készülni egy esetleges vészhelyzet esetére
Érdemes tartós élelmiszerekkel készülni egy esetleges vészhelyzet esetére

Hogyan kell helyesen tárolni a gyógyszereket otthon? Részletek itt.

Tartós élelmiszerek közül a liszt, cukor, rizs, szárított élesztő mellett érdemes könnyen hozzáférhető, egyszerűen nyitható konzerveket, például fehérjében gazdag tonhalat vásárolni. Ne feledkezzünk meg a speciális étrendet követő családtagokról és a kisállatokról sem, nekik is legalább három napra elég élelmet tároljunk vészhelyzet esetére. Ha el kellene hagynunk a házat, a házikedvenceknek érdemes összekészíteni egy táskába tálkákat, oltási könyveket, pórázt, hordozót, hidegben plusz kutyaruhát és takarót. Elsősegélydobozunk legyen feltöltve kötszerekkel, ragtapasszal, vény nélkül kapható és szükség esetén a rendszeresen szedett vényköteles gyógyszerekkel is.

Ha el kell mennünk

Adódhat olyan vészhelyzet, ami miatt el kell hagynunk az otthonunkat. Ilyen esetre célszerű a kocsiba is bekészíteni egy túlélőcsomagot, amiben legyen néhány váltás ruha minden családtagnak, zárt cipők, esőkabátok, meleg holmik, elsősegélydoboz. Tartsunk az autóban is néhány napra elég vizet és magas energiatartalmú, nem romlandó élelmiszert.

A kocsink legyen legalább félig megtankolva, de ha természeti csapás miatt várható, hogy esetleg evakuálják a területet, a hatóságok figyelmeztetése után töltsük tele a tankot. Időnként ellenőrizzük a pótkereket, valamint azt, nem fogyott-e ki az ablakmosó folyadék. Legyen nálunk emelő és kerékkulcs, bikakábel, elakadásjelző háromszög és színes rongyok. Ezen kívül nem árt, ha rossz idő esetén jégkaparót, lapátot, extra takarókat is tartunk az autóban.

A kézitáskánkban legyen készpénz, iratok, illetve arra az esetre, ha a mobiltelefonok nem működnének, tartsunk elemeket, zseblámpát és elemmel működő rádiót is magunknál. Ezen kívül kincset érhet néhány szemeteszsák (tárolásra, illetve azért, mert szárazon tarthatjuk benne a dolgokat) és pár tucat vízhatlan dobozkában tartott gyufa is.

A gyerekekkel beszéljük meg előre, ha baj lenne, kinek kell szólni, "ki adja ki a parancsot" a családból, hogy most egy kis időre el kell mennünk otthonról, illetve ha elkeverednének a családtól, hol legyen a találkozó. Érdemes előre kijelölni egy olyan pontot a közelben, mint például a nagy fa a sarkon vagy a szomszédos kisbolt, amit a kicsik ismernek és könnyen megtalálnak. Ezen kívül készítsünk a túlélőcsomagba néhány játékot is. Bár a kedvenc plüssállat vagy csomag kártya nem létfontosságú, de segít a gyerekeknek könnyebben viselni, ha el kell hagyniuk az otthonukat.

Forrás: thehealthy.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés