Az orosz invázió miatt 35 százalékkal nőtt a gáz ára

A háború miatt tovább nőhet az energia ára, az infláció, a nyersanyagárak, a vendéglátás, az ingatlanok, a lakáshitelek törlesztői.

Több fronton ostromolja a gazdaságot a háború. A gáz ára 35 százalékkal (120 euróra megawattonként) nőtt a holland tőzsdén csütörtökön, ami akár ezermilliárd forinttal rövidítheti meg a magyar adófizetőket - számolt be az RTL Híradója. Igaz, péntekre némileg mérséklődött az ár (107 euróra) az orosz szállítások miatti aggodalmak enyhülésével párhuzamosan.

dawda
Ukrán gázvezeték. Fotó: Getty Images

A hazai vállalkozásokra nem vonatkozik a rezsicsökkentés, így a vendéglátásban már kétszámjegyű áremelésről beszélnek a költségugrás miatt. Például egy 142 szobás szálloda és termálfürdő villamosenergia-költsége havi 3 millió forintról 9 millió forintra emelkedett egy év alatt - hangzott el az RTL riportjában.

Az olaj 2014 óta nem látott szintre, 100 dollár fölé drágult. A forintot egy hajszál választja el történelmi mélypontjától. A lakáshitelek is drágulnak, miután a jegybank 4,6 százalékra emelte az irányadó kamatot. Tovább drágulnak az ingatlanok, és a hitelek törlesztő részlete is nőni fog.

A háború miatt még magasabb infláció jön, a kenyér ára is elszállhat a GKI szerint. A nemzetközi piacokon drágább lett a búza, mindenki bespájzol. Az ukrán és orosz érdekeltségekkel is rendelkező OTP papírjai 21 százalékot estek a háború első napján.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)