Az "enyhe" covid valójában nem mindig enyhe

Még az enyhe tünetekkel járó koronavírus-fertőzésből is nehéz lehet felépülni, különösen az idős embereknek és az alapbetegséggel küzdőknek - erre hívja fel a figyelmet egy idős amerikai orvos esete.

Még az enyhének titulált koronavírus-fertőzésből sem feltétlenül könnyű kigyógyulni. Az enyhe ugyanis mindenkinek mást jelenthet, ahogy a fertőzésre is - egészségi állapottól és egyéni adottságoktól függően - mindenki másképp reagálhat.

enyhe covid
Olykor még az enyhe tüneteket is nehéz lehet kifeküdni. Fotó: Getty Images

A Sacramentóban praktizáló 65 éves rehabilitációs szakember, Michael Henry szilveszterkor szembesült vele, hogy valami nincs rendben nála - számolt be róla az ABC News. Hidegrázással kezdődött. Abban a reményben, hogy egy forró zuhany majd segít, a férfi beállt a víz alá, de elmondása szerint nem tudta annyira felforrósítani azt, hogy ne fázzon. Éjszaka aztán elkezdett fájni a torka, majd jelentkezett nála a köhögés és a fáradtság is. Pár nappal később nagyon megijedt, mert furcsán kezdett lélegezni. "Olyan érzés volt, mintha szívószálon keresztül szívnám a levegőt" - emlékezett vissza.

Az eddigi tapasztalatok alapján a koronavírus omikron variánsa a fertőzöttek többségénél eltérő tüneteket okozhat , mint korábban az alfa vagy a delta variáns.

Teljesen oltottként, betegen

Az otthon elvégzett antigénteszt megerősítette Henry gyanúját: elkapta a koronavírust. Teljesen oltott volt. A tünetei nem váltak még súlyosabbá, nem került kórházba, de mint mondja, a felépülés egyáltalán nem volt sétagalopp. Holott a tünetei összességében enyhének számítottak. "Az enyhe nem mindig olyan enyhe" - nyilatkozta az ABC Newsnak ezzel kapcsolatban William Schaffer, a Vanderbilt Egyetem professzora. És ha valóban azok, akkor is komolyan kell venni őket. Schaffer felhívta rá a figyelmet, hogy akik koronavírusosan megpróbálják úgy élni a mindennapjaikat, mint máskor - dolgoznak, ügyeket intéznek, mosnak, főznek -, azok hajlamosak túlzásba esni, és saját egészségüket kockáztathatják, ha nem szánnak időt a regenerálódásra.

Sokan járnak hasonló cipőben, mint Michael Henry. Akik megússzák enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel, és otthon küzdenek meg a betegséggel - amelyre viszont nincs egységes gyógymód. Az orvosok általánosságban sok pihenést, bőséges folyadék- és vitaminbevitelt , valamint a kezelőorvossal történő konzultációt követően - amennyiben szükséges - vény nélkül kapható láz- vagy fájdalomcsillapító bevételét javasolják.

"Az enyhe vagy közepesen súlyos betegség kezelése elsősorban a tünetek enyhítésére irányul" - összegezte az ABC News-nak Jay Bhatt belgyógyász. Hozzátette: egyeseknek segíthet, ha nem háton, hanem hason fekszenek, hogy pihenés közben javuljon az oxigénáramlás. Mint mondta, fontos, hogy mindenki tartsa a kapcsolatot kezelőorvosával, különösen, ha a tünetei súlyosbodnak. Az időseknek vagy a különféle alapbetegségekkel küzdőknek - többek között a cukorbetegeknek, asztmásoknak, szív- vagy krónikus tüdőbetegeknek - érdemes azonnal kapcsolatba lépni kezelőorvosukkal, mert a szövődmények szempontjából ők fokozott veszélynek vannak kitéve.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)