Az "enyhe" covid valójában nem mindig enyhe

Még az enyhe tünetekkel járó koronavírus-fertőzésből is nehéz lehet felépülni, különösen az idős embereknek és az alapbetegséggel küzdőknek - erre hívja fel a figyelmet egy idős amerikai orvos esete.

Még az enyhének titulált koronavírus-fertőzésből sem feltétlenül könnyű kigyógyulni. Az enyhe ugyanis mindenkinek mást jelenthet, ahogy a fertőzésre is - egészségi állapottól és egyéni adottságoktól függően - mindenki másképp reagálhat.

enyhe covid
Olykor még az enyhe tüneteket is nehéz lehet kifeküdni. Fotó: Getty Images

A Sacramentóban praktizáló 65 éves rehabilitációs szakember, Michael Henry szilveszterkor szembesült vele, hogy valami nincs rendben nála - számolt be róla az ABC News. Hidegrázással kezdődött. Abban a reményben, hogy egy forró zuhany majd segít, a férfi beállt a víz alá, de elmondása szerint nem tudta annyira felforrósítani azt, hogy ne fázzon. Éjszaka aztán elkezdett fájni a torka, majd jelentkezett nála a köhögés és a fáradtság is. Pár nappal később nagyon megijedt, mert furcsán kezdett lélegezni. "Olyan érzés volt, mintha szívószálon keresztül szívnám a levegőt" - emlékezett vissza.

Az eddigi tapasztalatok alapján a koronavírus omikron variánsa a fertőzöttek többségénél eltérő tüneteket okozhat, mint korábban az alfa vagy a delta variáns.

Teljesen oltottként, betegen

Az otthon elvégzett antigénteszt megerősítette Henry gyanúját: elkapta a koronavírust. Teljesen oltott volt. A tünetei nem váltak még súlyosabbá, nem került kórházba, de mint mondja, a felépülés egyáltalán nem volt sétagalopp. Holott a tünetei összességében enyhének számítottak. "Az enyhe nem mindig olyan enyhe" - nyilatkozta az ABC Newsnak ezzel kapcsolatban William Schaffer, a Vanderbilt Egyetem professzora. És ha valóban azok, akkor is komolyan kell venni őket. Schaffer felhívta rá a figyelmet, hogy akik koronavírusosan megpróbálják úgy élni a mindennapjaikat, mint máskor - dolgoznak, ügyeket intéznek, mosnak, főznek -, azok hajlamosak túlzásba esni, és saját egészségüket kockáztathatják, ha nem szánnak időt a regenerálódásra.

Sokan járnak hasonló cipőben, mint Michael Henry. Akik megússzák enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel, és otthon küzdenek meg a betegséggel - amelyre viszont nincs egységes gyógymód. Az orvosok általánosságban sok pihenést, bőséges folyadék- és vitaminbevitelt, valamint a kezelőorvossal történő konzultációt követően - amennyiben szükséges - vény nélkül kapható láz- vagy fájdalomcsillapító bevételét javasolják.

"Az enyhe vagy közepesen súlyos betegség kezelése elsősorban a tünetek enyhítésére irányul" - összegezte az ABC News-nak Jay Bhatt belgyógyász. Hozzátette: egyeseknek segíthet, ha nem háton, hanem hason fekszenek, hogy pihenés közben javuljon az oxigénáramlás. Mint mondta, fontos, hogy mindenki tartsa a kapcsolatot kezelőorvosával, különösen, ha a tünetei súlyosbodnak. Az időseknek vagy a különféle alapbetegségekkel küzdőknek - többek között a cukorbetegeknek, asztmásoknak, szív- vagy krónikus tüdőbetegeknek - érdemes azonnal kapcsolatba lépni kezelőorvosukkal, mert a szövődmények szempontjából ők fokozott veszélynek vannak kitéve.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: