A perzselő hőség miatt itt tilos tüzet gyújtani

Országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe csütörtöktől - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A csapadékmentes időjárás és az év első hőhulláma kiszárította az erdők avarrétegét, ami gyorsan terjedő felszíni tüzek és percek alatt kifejlődő koronatüzek kialakulásához vezethet. A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. A korlátozás a kijelölt, kiépített tűzrakóhelyekre is vonatkozik.

tűz, tűzgyújtás, tűzgyújtási tilalom, veszély, erdőtűz
A perzselő hőség miatt most tilos tüzet gyújtani. Fotó: Getty Images

Fokozott körültekintés szükséges

Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza, ezért szükséges most a fokozott körültekintés. A hatóság azt kéri, hogy senki ne dobja el az égő cigarettacsikket, de még az eloltottnak vélt csikket se, ezek ugyanis sok erdő pusztulásáért felelősek. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról itt és itt, egy térkép segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők. A térkép minden esetben az adott napon érvényes tűzgyújtási tilalmakat mutatja.

Csak idén 5140 focipályányi terület égett le

A tökéletes grillezés titkait árulták el - kattintson!

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a tűzgyújtási tilalom elrendelésének apropóján felidézte, hogy a tűzoltókat idén már több mint 5150 alkalommal riasztották szabadtéri tűzhöz, a leégett terület nagysága pedig 5140 focipályát tenne ki. A szabadtéri tüzek miatt idén eddig tizenhat ember sérült meg, és hárman bele is haltak sérüléseikbe.

Hozzátették, hogy a tűzgyújtási tilalom ellenére a saját kertjében mindenki bográcsozhat vagy grillezhet, de a tüzet egyetlen pillanatra sem szabad felügyelet nélkül hagyni. Ezen alkalmakkor mindig legyen a közelben a lángok megfékezéséhez néhány vödör víz vagy egy nyomás alatt lévő kerti slag - figyelmeztet az OKF.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)