A budapesti piacokon ezt találta a Nébih

Budapesti piacokon ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a zöldség- és gyümölcsforgalmazás követelményeinek betartását.

4 esetben a forgalmazást is megtiltották

Összesen 1909 zöldség-, illetve gyümölcstétel vizsgálatát végezték el a Nébih szakemberei az elmúlt három hónapban, és a tapasztalt szabálytalanságok miatt 71 árussal szemben indult hatósági eljárás. Ebből 4 esetben - jellemzően a súlyos, minőséget érintő hibák miatt - az áru forgalmazását is megtiltották, illetve élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki, 67 esetben pedig figyelmeztetésben részesítették az ellenőrzött forgalmazót.

Rengeteg esetben indított eljárást a Nébih a fővárosi piacok zöldség- és gyümölcskereskedőivel szemben
Piacokon tartott ellenőrzést a Nébih

Nem ideális a nyitva tartás

Az ellenőrzés rámutatott, hogy a piacok infrastruktúrája jó, általánosságban tiszták, könnyen megközelíthetőek, nyitva tartásuk azonban kevésbé ideális a dolgozók számára, hiszen hétköznap általában 16 órakor bezárnak. Ez lehet az egyik magyarázata annak, hogy a friss zöldség-gyümölcs áruk forgalma jelentős részben az élelmiszerláncok üzleteibe helyeződött át.

Hiányoznak a jelölések

Egy-egy kereskedő jellemzően általában több (2-5) standon árusítja a termékeit ugyanazon a piacon belül, így az ár többnyire kiegyenlített, a kínálat és a minőség pedig kielégítő. Általános probléma azonban a kötelező jelölések (származási ország, minőségi osztály, fajta stb.) hiánya, különösen az import árucikkek esetében. Gyakori eset a vásárlók tudatos megtévesztése is: ilyenkor a külföldi árut az eredeti csomagolásból kiszedve, a pulton ömlesztve vagy rekeszből kínálják, amely hamisan azt a látszatot keltheti, hogy magyar termék.

Nagy a bizalom az őstermelői áruval szemben

A belvárosi vásárcsarnokokban a vendéglátás és a gourmet termékek forgalmazása megnövekedett, szinte teljesen kiszorítva onnan a hagyományos zöldséges, gyümölcsös standokat, és az őstermelők is inkább a külváros nagyobb piacain jelennek meg. Az őstermelői áruval szemben nagy a vásárlói bizalom, ezért fontos lenne az őstermelői és a kiskereskedői standok egyértelmű megkülönböztetése, ami nem feltétlenül valósul meg. Nemcsak a kistermelők igyekeznek azonban hasonulni az őstermelőkhöz, de őstermelői részről is előfordul, hogy a saját termelésű áru mellett vásárolt termékek továbbértékesítésével bővítik a kínálatot, ezért ezekben az esetekben a piaci ellenőrzést termőhelyi szemle is követheti.

Tipikus hibának bizonyultak az ellenőrzés során az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos szabálytalanságok (pl. otthon hagyott vagy lejárt igazolvány, illetve olyan esetek, amikor alkalmazott árusít). A mulasztások jelentős része tájékozatlanságból vagy hanyagságból eredt, így az ellenőrök törekedtek a szabályok egyértelmű elmagyarázására, és minden ellenőrzött részére írásos tájékoztatót adtak át, amely a kötelező jelölésre és az őstermelői árusításra vonatkozó legfontosabb előírásokat foglalta össze.

Forrás: nebih.gov.hu

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +9 °C

Túlnyomóan napos idő várható fátyolfelhőkkel, az ország északkeleti harmadán gomolyfelhőkkel is. Csapadék nem lesz, és a szél is gyenge marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul, nyugaton lesz a melegebb, keleten a hűvösebb idő. Hidegfront érkezett, de jelentős időjárásváltozást nem hozott.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra