„A mentőknél látjuk az időjárás hatásait”

Az elmúlt napok hősége igen megterhelő helyzetet teremtett. Az Országos Mentőszolgálathoz beérkező riasztások száma közel tizedével megemelkedett a nagy melegben.

„A mentőknél látjuk az időjárás-változások, illetve különböző időjárási helyzetek egészségügyi kockázatait” – fogalmazott Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője az InfoRádiónak nyilatkozva. Hozzátette, hidegfrontok idején gyakrabban hívják a mentőket epilepsziás rohamok miatt, valamint a szülések is nagyobb eséllyel indulnak be ilyenkor. Ezzel szemben a melegfronti hatás, valamint a nagy hőség elsősorban a szívbetegeket, magas vérnyomással élőket viseli meg.

Országos Mentőszolgálat, mentők, telefonközpont
Kánikula idején több riasztás fut be az Országos Mentőszolgálathoz. Fotó: OMSZ

Egy átlagos napon 3300-3500 hívás érkezik a mentőszolgálathoz. Ez Győrfi elmondása szerint az utóbbi napokban, amióta a legmagasabb fokú hőségriasztás van érvényben az országban, hozzávetőleg 3700-3800-ra emelkedett meg. A korábbi évek tapasztalatai szerint az esetszám még tovább is nőhet, amennyiben a kánikula tartósabban jelentkezik. Mindazonáltal az Országos Mentőszolgálat meglévő kapacitásai akár 30 százalékos esetszám-növekedés kezelését is lehetővé teszik.

A szóvivő az interjúban a kellő folyadékpótlás fontosságát hangsúlyozta. Felhívta továbbá a figyelmet, hogy lehetőség szerint igyekezzünk mérsékelni a fizikai terhelést, védjük fejünket a közvetlen napsütéstől, vonuljunk árnyékos, hűvös helyre, illetve viseljünk természetes anyagból készült, jól szellőző ruházatot. A fürdőzés kapcsán különösen vigyázzunk a gyerekekre, akik akár egy kerti pancsolóban is nagy balesetet szenvedhetnek, ahogy erre a mentősök nem egyszer láttak már példát a közelmúltban is.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)