2030-ig legyőzhetjük az AIDS-et

Ma van az AIDS elleni világnap, így fontos megemlékezni róla, hogy a korábbi évekhez hasonlóan csak az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség (EGT) 31 országában mintegy 30 ezren fertőződtek meg HIV-vírussal az elmúlt évben. A szerzett immunhiányos tünetegyüttes (Acquired Immune Deficiency Syndrome - AIDS) annak ellenére, hogy gyógyításában komoly eredményeket értek el, még mindig az egyik legrettegettebb fertőző betegség a világon.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint összesen 29 747 újonnan fertőzöttet jelentettek 2015-ben, ami háromezer esettel kevesebb, mint 2014-ben. Ezzel tavaly százezer lakosra átlagosan 6,3 új fertőzött jutott Európában. Magyarországon 2015-ben 271 új HIV-fertőzöttet regisztráltak, csakúgy, mint 2014-ben. Százezer főre így 2,7 új vírushordozó jutott, azaz sokkal jobban állunk az európai átlagnál.

A WHO európai régiójának ötven országát tekintve viszont az új HIV-fertőzöttek száma rekordmagasságba, 153 407-re emelkedett 2015-ben. A fertőzés veszélye a kelet-európai országokban a legnagyobb.

AIDS ellenes világnap
AzAIDSellenes világnap emlékeztet rá, hogy a betegség még terjed. Mindenkinek járna a kezelés

Az ECDC szerint nagyon sokan nem tudják, hogy vírushordozók, ami az egyik fő probléma. Ugyanakkor kiemelten fontos lenne, hogy minél előbb felállítsák a diagnózist, hiszen aki időben értesül a fertőzésről, az a megfelelő kezelésnek köszönhetően hosszú, problémamentes életet élhet. Európában a fertőzöttek átlagosan négy évvel a megfertőződés után értesülnek arról, hogy vírushordozók. Az unió és az EGT országaiban hétből egy HIV-fertőzött nem tudja, hogy vírushordozó. Az ECDC becslései szerint a 31 országban mintegy 122 ezer fertőzött él, aki nem tud betegségéről. Az ECDC felhívta a figyelmet, hogy majd minden második HIV-pozitív ember csak nagyon késői stádiumban értesül a betegségről.

Leggyakrabban férfiak közötti szexuális kapcsolat okozott HIV-fertőzést, az esetek 42 százalékában. Míg az esetek 32 százalékában heteroszexuális kapcsolat során fertőződnek meg a betegek. A fertőzések négy százalékát nem steril injekciós tű használata okozza, és egy százaléknál is kevesebb az olyan esetek aránya, amikor az anya adja át a vírust újszülöttjének. A többi érintett esetében nincs információ a fertőzés mikéntjéről.

Ban Ki Mun , az ENSZ főtitkára a betegség elleni harcban történt előrelépéseket méltatta. "Az AIDS megjelenése után 35 évvel büszkén tekinthet vissza a nemzetközi közösség. Szükség van azonban elszántságra és elköteleződésre, hogy elérjük céljainkat, és 2030-ig megállítsuk az AIDS-járványt" - fogalmazott a szervezet vezetője.

Az olyan fertőzések száma, amikor a gyermek az anyjától kapja el a betegséget, 2010 óta a felére csökkent. Kevesebben halnak meg AIDS következtében és tovább élnek a HIV-fertőzöttek. Az elmúlt öt évben 18 millióra nőve megkétszereződött azok száma, akik hozzájutnak az életmentő gyógyszerekhez.

A sikerek mellett ugyanakkor azokban az országokban - elsősorban Afrika Szaharától délre fekvő régiójában -, ahol nagyon magas a HIV-fertőzöttek száma, a fiatal nők különösen ki vannak téve a fertőzés lehetőségének. Az új fertőzések egyre gyakoribbak a drogot használó és a homoszexuális férfiak esetében. Kelet-Európában és Közép-Ázsiában is növekszik az AIDS-járvány , a helyzetet stigmatizálás, diszkrimináció és büntető törvények súlyosbítják.

Korábban is tudták, hogy az európai származású emberek egy része ellenáll a HIV-fertőzésnek, most ezt a genetikai mutációt kihasználva hoztak létre olyan fehérvérsejteket, amelyek rezisztensek az AIDS-et előidéző kórokozóval szemben. Részletek!

Ban Ki Mun szerint megfelelő befektetésekkel a világközösség 2030-ig elérheti célját, és kezelheti a 30 millió fertőzöttet. "Valósítsuk meg együtt az AIDS-mentes világról alkotott víziónkat" - fogalmazott a főtitkár.

Az AIDS-betegek jobb és mindenkihez eljutó orvosi ellátásáért emelte fel szavát Ferenc pápa is. A katolikus egyházfő felhívta a figyelmet, hogy emberek milliói élnek ezzel a betegséggel, de csak a fertőzöttek fele jut hozzá az életmentő terápiához. Kiemelte, hogy a déli országok betegeinek is hozzá kell jutniuk az orvosi ellátáshoz, és a legszegényebbeknek is meg kell kapniuk a megfelelő kezelést a diagnózis után.

Forrás: MTI

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

A Nyugat-Dunántúlon döntően borult lesz az ég, másutt a kezdeti közepesen vagy erősen felhős időt követően délutántól borul be dél felől. Délelőtt csak a Nyugat- és Észak-Dunántúlon, késő délutántól, estétől dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein pedig havas eső, havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 21 fok között alakul, de a tartósan borongós Nyugat-Dunántúlon 10 fok alatti értékeket is mérhetnek. Késő este 6, 13 fok valószínű. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra