Utazáskor így lehetünk biztonságban

Külföldi utak esetében teljes védelmet az európai egészségbiztosítási kártya (eek) csak utasbiztosítással kiegészítve nyújt - figyelmeztet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Az eek csak az egészségügyi ellátással közvetlenül összefüggő költségeket fedezi, így nem lehet vele megfizetni olyan kapcsolódó kiadásokat, mint például a betegszállítás költségei, az utastársak és hozzátartozók utazásával kapcsolatos ráfordítások, vagy a poggyászkár. Emellett a kártya önmagában a 24 órás telefonos asszisztenciát sem biztosítja a bajba került utasnak, pedig külföldön kifejezetten fontos, hogy bármikor segítséget kérhessen a károsult - vélik a szakértők.

Ha a rászoruló utast magán egészségügyi intézményben látják el, a kártya az ellátásnak csak egy részét fedezi. Emellett számos országban az állami szolgáltatók esetében is önrészt kell fizetni az ellátásért, egyes uniós államokban pedig visszatérítéses rendszer működik - vagyis az ellátás és a gyógyszerek költségeit a betegnek kell megelőlegeznie. Ezeket a problémákat egy megfelelő utasbiztosítás segíthet áthidalni.

bőrönd, csomag, utazás, nyaralás, külföldi út, utasbiztosítás, uniós kártya, eek, európai egészségbiztosítási kártya,
Az európai egészségbiztosítási kártya hasznos, de nem elég. Fotó: 123rf

Ilyen a jó utasbiztosítás

Az utasbiztosítást célszerű testre szabni az utazási célpont és a tervezett program alapján. Az orvosi ellátások kapcsán a környező országokban 25-30 millió forintos, távolabbi célpontok esetén 60-75 millió, míg Kanadában vagy az Egyesült Államokban 100 millió forintos térítési limitet lehet igénybe venni. Fontos tudni, hogy az utazás előtt is fennálló betegségre általában nem nem terjed ki a biztosítás, és az utasbiztosítások egy része a terhességgel kapcsolatban előálló esetleges problémákat sem fedezi - írja közleményében a FBAMSZ.

A tökéletes nyár valószínűleg nagy viharok és fájdalmas leégések nélkül telne, és a nyaralás során is minden pontosan úgy alakulna, ahogyan elterveztük. Egy magyar biztosítócég rendhagyó sajtóanyaga azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a tökéletesség kulcsa valójában a váratlan dolgokra való felkészülésben rejlik. Részletek itt!

Egyre jellemzőbb az a tendencia, hogy az utasok - az internetes összehasonlító oldalak által kínált megoldásokra hagyatkozva - az utolsó pillanatra hagyják az utasbiztosítás megkötését. A Netrisk.hu biztosítás-közvetítő portál adatai szerint az ügyfelek 40-50 százaléka az utazás előtti napon, több mint 20 százalékuk pedig az elutazás napján köti meg biztosítási szerződését.

A portál szerint az utazás napján megkötött utasbiztosítások kapcsán két dolgot érdemes figyelembe venni:

  1. díjfizetés ilyen esetekben már csak bankkártyás fizetéssel teljesíthető
  2. a biztosítási fedezet csupán az adott nap hátralévő részére vonatkozik

Emellett néhány biztosító azt is kiköti, hogy a náluk kötött aznapi utasbiztosítás esetén a szerződéskötés pillanatában még magyarországi területen kell tartózkodni - olvasható a Netrisk.hu közleményében.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +17 °C

Általában derült vagy gyengén felhős lesz az ég, csupán délnyugaton lehet időnként több a felhő. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél nagy területen lesz élénk. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő. Ma átmenetileg frontmentes idő várható, holnap ugyanakkor érkezik az újabb front az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra