Úgy tűnik, fokozatosan magához tér a turizmus

A turizmus fokozatos helyreállását tükrözik a legfrissebb statisztikai adatok, a belföldi turizmus idén elérheti a járvány előtti szintet – nyilatkozták elemzők a kereskedelmi szálláshelyek csütörtökön közzétett adatairól.

Idén májusban a vendégéjszakák száma 2021 májusához képest két és félszeresére nőtt, 2019 azonos hónapjához mérten 32 százalékkal csökkent. A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma – elsősorban a járványügyi korlátozások miatti alacsony bázis következtében – idén májusban több mint másfélszeresére nőtt 2021 azonos hónapjához viszonyítva. A koronavírus-járvány kitörése előtti, 2019. májusi értéktől azonban 22 százalékkal elmaradt – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Ide utaztak a legtöbben

A vendégszám 451 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 921 ezer volt. Az éjszakák 69 százalékát szállodákban töltötték, számuk az egy évvel korábbihoz viszonyítva mintegy másfélszeresére emelkedett. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken 1,2-, illetve 3,7-szeresére nőtt a forgalom a tavaly májusihoz képest. A legnépszerűbb turisztikai régiók a Balaton és Budapest-Közép-Duna-vidék voltak, ahol a belföldivendég-éjszakák 24 százalékát, illetve 16 százalékát regisztrálták.

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma több mint hatszorosára emelkedett, de még így is 40 százalékkal kevesebb volt a 2019 azonos időszakinál. Ami a külföldi vendégek számát illeti, több mint hét és félszeresére nőtt, a szálláshelyekre érkezett 324 ezer vendég összesen 847 ezer vendégéjszakát töltött el (a vendégéjszakák 82 százalékát szállodában töltötték). A legnépszerűbb turisztikai régiónak a Budapest-Közép-Duna-vidék bizonyult, ahol a külföldivendég-éjszakák 62 százalékát regisztrálták.

turizmus, belföldi turizmus, utazás
Egyre többen utaznak. Fotó: Getty Images

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője szerint az adatok a fokozatos helyreállást tükrözik, az első öt hónapban 325 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma. Kitért arra is, hogy a 2019. májusihoz képest a vendégéjszakák száma 32 százalékkal esett vissza, ezen belül a belföldi és a külföldi egyaránt elmaradásban van – a havi megtorpanást az okozhatta, hogy a pünkösdi hosszú hétvége idén júniusra esett. Azonban a fokozatos helyreállást tükrözi, hogy az elmaradás mértéke trendszerűen egyre kisebb. A tavaly májusi fokozatos nyitással érdemben élénkült a szálláshelyek forgalma, addig éves bázison továbbra is kimagasló növekedést mutatnak a szálláshelyadatok – tette hozzá az elemző.

Óriási kielégítetlen igény

Mint arra Suppan Gergely rámutatott, a járvány enyhülése és a magas átoltottság hatására számos országban szinte minden korlátozást feloldottak, így kedvező kilátásokkal indult az idei év, egyre több tengerentúli járat is kezd visszatérni. Hangsúlyozta továbbá, hogy a szálláshelyek forgalmát a felhalmozódott óriási kielégítetlen igény is élénkítheti. Világszerte megfigyelhető az utazási kedv markáns élénkülése, egyes turisztikai célpontokban történelmi csúcsra számítanak.

A hosszú hétvégéken kimagasló a belföldi turizmus, a vidéki szálláshelyek általában telt házzal üzemelnek. Suppan Gergely továbbra is kérdésnek nevezte, hogy a korlátozások megszűnése után milyen gyorsan indulhat újra a turizmus az esetleges óvatosabb magatartás miatt. Az elemző szerint gyorsan, mivel óriási kielégítetlen igény halmozódott fel az elmúlt két év során, így rengetegen pótolhatják elmaradt utazásaikat , nyaralásukat, amit alátámasztanak az előfoglalások és a légitársaságok beszámolói a repülőjegy-foglalásokról.

A repülőtéri adatok is a javulást tükrözik

Suppan Gergely úgy véli, az üzleti turizmusban igény van az elmaradt konferenciák, kiállítások, vásárok megtartására, a nemzetközi sportrendezvények és a nagyobb nyári fesztiválok pedig szintén élénkítheti a turizmust a nyári hónapokban. A távol-keleti járványhelyzet miatt ugyanakkor a távol-keleti vendégkör visszatérése csak később lehetséges. Kockázatot jelent, hogy számos európai országban az infláció érdemben meghaladja a bérnövekedést, így a megélhetési költségek növekedése fékezheti a kilábalóban levő nemzetközi turizmust. A belföldi turizmus helyreállását pedig a magyar háztartások jelentősen magasabb külföldi utazási hajlandósága fékezheti némileg. 

A nemzetközi turizmus fokozatos javulását tükrözik a Liszt Ferenc repülőtér forgalmi adatai is, amelyek meredek felpattanást mutatnak: májusban a légi utasforgalom több mint 11-szeresére nőtt (1,096 millióra) az egy évvel ezelőttihez képest, azonban még mintegy 22,4 százalékkal marad el a három évvel ezelőtti, járvány előtti 2019 májusi szinthez képest.

A gyenge forint a külföldieknek kedvez

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője is úgy gondolja, hogy a turizmus bár lassan, de biztosan élénkül, látszik az egyértelmű emelkedés az adatokban. A járvány előtti időszakhoz képest azonban még elmarad a teljesítménye. A belföldi turizmus a külföldinél gyorsabban nőtt, az ilyenkor májusban szokásos külföldi túlsúly ellenére.

Az elemző szerint idén nyáron nehezíti a külföldi vendégéjszakák emelkedését az európai légitársaságoknál tapasztalt fennakadás – ugyanakkor ezzel együtt is javulni fog a nyári hónapokban a külföldi turizmus, a belföldi pedig elérheti a járvány előtti szintet. Németh Dávid hozzátette: a külföldieknek kedvez, hogy gyenge a forint, ami olcsóbbá teszi a nyaralást, a magyaroknak ugyanakkor drágul a külföldi nyaralás.

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: