Koronavírus: egy jó és egy rossz hír a Horvátországba készülőknek

Szerdától már egy koronavírus elleni oltással is be lehet utazni Horvátországba - jelentette be Davor Bozinovic horvát belügyminiszter. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (ZMRFK) ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy idén nyáron is torlódásokra kell számítaniuk a Horvátországba utazóknak.

Már az új típusú koronavírus elleni védőoltás első dózisa után is utazhatunk Horvátországba. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az első adag beadatása után akár már aznap útra kelhetünk. A szabály szerint:

  • a Pfizer, a Moderna és a Szputnyik V első dózisának beadatása után legalább 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 42 napot,

  • az AstraZeneca-féle oltóanyag első adagjától pedig szintén 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 84 napot.

Az összes többi, fent nem említett koronavírus-vakcina esetében csak két dózissal lehet korlátozások nélkül beutazni az országba, a második dózis felvételétől pedig legalább 14 napnak el kell telnie. Akiket nem oltottak be, és nem is estek át korábban a fertőzésen, azok 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén gyorsteszt felmutatásával léphetik át a határt.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
Alapos tájékozódás javasolt a Horvátországba készülőknek utazás előtt.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Így gyorsíthatjuk fel a határátlépést

Akik rendelkeznek európai digitális igazolvánnyal, akkor már előre feltölthetik adataikat az Enter Croatia honlapra - így jelentősen felgyorsítható a határátlépést,. A beutazáshoz ugyanis a határon minden esetben regisztrálni kellene - kivéve, ha csak átutazóban van valaki. Horvátország számára egyébként nagyon fontos volt, hogy az elsők között vezesse be a digitális koronavírus -igazolás rendszerét. "Ezzel azt az üzenetet küldtük az európai uniós állampolgárok számára, hogy amennyiben saját országaik biztosítják számukra a digitális igazolást, az idő, amelyet a határon kell tölteniük, nagyon rövid lesz, és gyorsan át tudnak haladni rajta" - mondta a horvát belügyminiszter.

A torlódásokra azért nem árt felkészülni

Országok, amelyek a keleti vakcinákkal oltottakat is beengedik - kattintson!

A koronavírus-járványtól függetlenül idén nyáron is jelentős turistaforgalomra kell számítaniuk hétvégenként a Horvátországba utazóknak vagy onnan érkezőknek - hívta fel a figyelmet a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (ZMRFK). A tájékoztatás szerint - a korábbi évek tapasztalatai alapján - különösen a horvátországi turnusváltások idején, vagyis péntektől hétfőig a letenyei határátkelőhelyeken számolhatunk jelentős várakozási idővel.

A várakozások elkerülése érdekében alternatív útvonalként javasolja a rendőrség az Isztria irányába tartóknak, hogy az M7-es, majd az M70-es autópályán, Szlovénián keresztül utazzanak. Horvátország déli részére nemzetközi személyforgalomban az M6-os autópályán, az udvari határátkelőhelyen keresztüli utazást ajánlják, de a magyar állampolgárok a barcsi közúti határátkelőt is igénybe vehetik. Akik pedig Letenyén keresztül igyekeznek Horvátországba vagy onnan haza, az autópályán lévő határátkelő helyett a közeli közúti határátkelőhelyet is választhatják a gyorsabb határátlépés érdekében.

Tájékozódjunk indulás előtt!

A rendőrség arra is felhívta a figyelmet, hogy indulás előtt mindenképpen tájékozódjunk a célországban érvényben lévő utazási feltételekről, a szállásról szóló regisztrációs igazolás meglétéről, valamint a koronavírussal összefüggő beutazási szabályokról. Ellenőrizzük továbbá az úti okmányaink érvényességi idejét is. A magyar állampolgárok egyébként továbbra is érvényes személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy kártya formátumú ideiglenes személyi igazolvánnyal léphetik át a magyar-horvát határt.

Koronavírus: újabb lépés a szabad utazás felé - olvassa el a részleteket!

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +5, +10 °C
Minimum: -5, +2 °C

A napsütés mellett felhőátvonulásokra kell készülni, ezekből helyenként zápor, a hegyekben esetleg hózápor is kialakulhat. Erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 5, 10 fok között alakul. Kedden már nem lesz front felettünk, de sokan még mindig hidegfronti tüneteket tapasztalhatnak magukon. A reggeli ízületi panaszok napközben is fennállhatnak, illetve erős fejfájás is jelentkezhet, ami a szeles tájakon lehet intenzívebb. Ingadozhat a vérnyomás, jellemző lehet a rossz közérzet. Sokan még az óraátállítást sem heverték ki. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: