Hogyan vigyázzunk magunkra egy fesztiválon?

A szabadtéri rendezvények és fesztiválok megrendezése komoly előkészületeket igényel a szervezőktől és a hatóságoktól egyaránt. Milyen szerep jut a katasztrófavédelem szakembereinek, és mire érdemes figyelniük a fesztiválozóknak?

A legfontosabb tényező, hogy a fesztiválozók veszély esetén a lehető leggyorsabban el tudják hagyni a helyszínt. Ehhez jól kivilágított, sötétben is látható táblákon és kivetítőkön jelzett menekülő útvonalakra van szükség.

Néha úgy érezhetjük, hogy egy koncert után átmenetileg rosszabbul hallunk. A legtöbb esetben nem tulajdonítunk neki túlságosan nagy jelentőséget, csakhogy ezzel a fülünk épségét kockáztathatjuk. Nézzük, hogyan óvjuk meg fontos érzékszervünket a fesztiválszezon idején.

A húszezer négyzetméternél nagyobb területen, vagy a tízezernél több látogatót fogadó rendezvényeken kétméteres, jól látható helyeken felállított kivetítőkön mutatják be, mit kell tenni veszély esetén. A fesztiválokon megfelelő létszámú, kellően felkészített biztonsági személyzetet kell foglalkoztatni, és veszély esetén az ő utasításaikat kell követni. A katasztrófavédelem, a meteorológiai szolgálat és a fesztiválok szervezői folyamatos kapcsolatban vannak. Ha az időjárás indokolttá teszi, akár le is állítják a rendezvényt.

fesztivál, koncert, buli, biztonság, szórakozás, rendezvény
A fesztiválok alatt nemcsak a szórakozás, hanem a biztonság is nagyon fontos. Fotó: 123rf

A gondtalan szórakozás szabályai

Van azonban néhány szabály, amelyet betartva mi is sokat tehetünk a biztonságos szórakozásért. A katasztrófavédelem az alábbi pontokban szedte össze, mire érdemes figyelni egy fesztiválon.

 1. A sátrat csak a kijelölt helyen szabad felállítani. A sátor felállítási helyét úgy kell megválasztani, hogy ne legyenek a sátor felett és annak közelében instabil tárgyak, veszélyes fák.
 2. A sátrat merevítőkkel, cövekekkel megfelelően rögzíteni kell, hogy a szél ne tudja felkapni.
 3. Az eső önmagában nem veszélyes, viszont ha tömegben esernyőt használunk, az már balesetet okozhat. Ha nem akarunk megázni, vigyünk magunkkal esőkabátot, az esernyőt pedig hagyjuk otthon. Egy gumicsizma is hasznos lehet, főként, ha több napot töltünk egy fesztiválon.
 4. A tömeg a tolakodástól nem fog eloszlani. Egy fesztiválon mindig a tömeg jelenti a legnagyobb veszélyt. Vihar vagy más baj esetén nem szabad pánikba esni és másokon átgázolva menekülni, hanem a biztonsági személyzet utasításait kell követni. A helyszínt a menekülési útvonalakon lehet a leggyorsabban és legbiztonságosabban elhagyni. Közben ne feledkezzünk meg másokról sem, figyeljünk egymásra. Így elkerülhetőek a balesetek.
 5. Vihar esetén ne meneküljünk fa alá. A fák nemcsak a villámcsapás miatt jelentenek veszélyt, hanem a szél ki is dönhtheti őket vagy ágak törhetnek le róluk.
 6. A színpad közelébe sem tanácsos menekülni. A színpadokon ugyan van villámhárító, de erős szél estén balesetveszélyes lehet a felépített technika.
 7. Nem szabad a kiáramló tömeggel szemben haladni. Inkább a tömeg szélén haladva próbáljunk meg kiválni belőle.
 8. A telefon nem csak arra jó, hogy fotózzunk és videózzunk vele. Ahelyett, hogy a közösségi oldalakon posztolunk, baj esetén segítsünk másokon és hívjunk segítséget a 112-es segélyhívó számon.
 9. Fesztiválokon csak a kijelölt tűzrakóhelyeken szabad tüzet gyújtani, és ott is csak akkor, ha ezt nem tiltja a fesztivál házirendje. Grillezés és sütögetés helyett válasszuk az étkezőbódék egyikét. A fesztivál területén a tűzvédelmi előírások megismerése és betartása kötelező.
 10. A fesztivál területén található erdőkben, mezőgazdasági táblákon és azok húszméteres környezetében ne gyújtsunk rá és ne rakjunk tüzet.
 11. Üveghulladékot se dobjunk el a szabadban. Ez ugyanis a nap sugarait összegyűjtve, nagyítóként funkcionálva akár tüzet is okozhat.
 12. Ne dobjunk el égő csikket.
 13. Ha tüzet vagy annak közvetlen veszélyét észleljük, jelezzük azt a biztonsági személyzetnek.
 14. Ne akadályozzuk a tűzoltók, a mentők és a rendőrök szabad mozgását.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +23 °C
Minimum: +5, +13 °C

A néhol előforduló futó záporok mellett több-kevesebb időre kisüt a nap. Hajnalban előfordulhatnak ködfoltok. Erős lesz az északnyugati, majd a délnyugati szél, a csúcshőmérséklet 16, 23 fok között alakul. Vasárnap hidegfronti hatás érvényesül. Görcsös fejfájás jelentkezhet, ezen kívül az izom- és hasi görcsök is felerősödhetnek. Fokozódhatnak az ízületi bántalmakkal élők tünetei. A tartós fejfájás kellemtlen perceket okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: