Az utazás ezért okoz gyomorproblémákat

Biztosan sokan tapasztalták már, hogy utazás közben megváltozik az emésztésük és a mosdóba járási szokásuk. Szerencsére léteznek módszerek, amelyekkel enyhíthetünk a kellemetlenségeken.

Utazás során a bélmozgás lelassulhat, és a napirendben történő változások, a másfajta ételek és a jet lag is bezavarhat az emésztésünkbe. Éppen ezért megeshet, hogy egész más időpontban kell elvégeznünk a nagydolgunkat, mint amikor egyébként szoktuk, sőt az sem ritka, hogy több napon keresztül nincsen székletünk. Ha figyelünk arra, hogy utazás előtt megnöveljük a rostbevitelünket, akkor nagyobb eséllyel kerülhetjük el az ilyen jellegű kellemetlenségeket.

Mi használ jet lag ellen?
Ha távoli országokba utazunk, akár több órás időeltolódással is számolnunk kell. Hogyan tehetjük könnyebbé az átállást, illetve elkerülhetjük-e a jet lag tüneteként jelentkező erős fáradtságot, elalvási problémákat és fejfájást?

Irritábilis bél szindróma tüneteit tapasztalhatjuk

Az IBS nőknél sokkal gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál. A betegséggel élők tünetei sajnos utazáskor súlyosbodhatnak, és az is előfordulhat, hogy azoknál is IBS-tünetek, például hasi fájdalom, puffadás, emésztési nehézségek jelentkeznek, akiknek korábban nem volt ilyen problémájuk. Az IBS tünetei gyakran stressz hatására jelennek meg, ami utazás közben egyáltalán nem ritka. Elég, ha lekésünk egy csatlakozást, vagy ha egy folyamatosan síró kisgyerek mellett kell végigülnünk egy több órás repülőutat.

utazás, gyomorproblémák, gyomorpanaszok, emésztési panaszok
SOKAKNÁL LÉPNEK FEL EMÉSZTÉSI PROBLÉMÁK AZ UTAZÁS IDEJE ALATT. Fotó: Getty Images

Ezt természetesen nem lehet elkerülni, de a rendszeres mozgás nagyon sokat segít. Utazás előtt sportoljunk kicsit többet, jógázzunk, és két csatlakozás között menjünk sétálni, ne üljünk órákat a váróban. Így stressz-szintünk alacsonyabb, emésztésünk pedig jobb lesz.

Hasmenésünk is lehet

Ez különösen akkor jellemző, ha egzotikus helyre utazunk. Ha más földrészre megyünk, legyünk felkészültek, nézzünk utána a nemzeti ételeknek, ellenőrizzük, hogy hol iható a csapvíz és hol nem. Általános szabály, hogy lehetőleg palackozott vizet igyunk, mossunk kezet, amilyen gyakran csak lehet, vagy legyen nálunk kézfertőtlenítő, és lehetőség szerint se ételt, se italt ne vegyünk utcai árustól, különösen, ha érzékeny a gyomrunk.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +23 °C
Minimum: +5, +13 °C

A néhol előforduló futó záporok mellett több-kevesebb időre kisüt a nap. Hajnalban előfordulhatnak ködfoltok. Erős lesz az északnyugati, majd a délnyugati szél, a csúcshőmérséklet 16, 23 fok között alakul. Vasárnap hidegfronti hatás érvényesül. Görcsös fejfájás jelentkezhet, ezen kívül az izom- és hasi görcsök is felerősödhetnek. Fokozódhatnak az ízületi bántalmakkal élők tünetei. A tartós fejfájás kellemtlen perceket okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: