Veszélyeztetik a zajos kórtermek a betegek egészségét

A kórházi betegek nagy része nehezen tud elaludni az állandó zajtól. A különféle zavaró tényezők közé tartoznak például a jéggépek, a forgalom zaja és a folyosón beszélgetők hangja - állítja egy új tanulmány.

Az Annals of Internal Medicine júniusi számában megjelent kutatásban 12 egészséges személyt tettek ki jellegzetes kórházi zajoknak.

"Mindenki tudja, hogy a zaj zavarja az alvást, ez pedig a kórházi környezetben különösen nagy probléma" - állítja a kutatást vezető Orfeu Buxton, a Harvard Egyetem Orvostudományi Kar és a bostoni Brigham and Women's kórház munkatársa. "A betegek körül számos zajforrás van, és ha egy páciens ezek mindegyikének ki van téve, akár csak suttogás szintjén, percenként 4-10-zel emelkedhet a pulzusszáma. Ez pedig akadályozhatja az alvást, és olyan hátrányokkal járhat, amelyek jelentősen visszavethetik a felépülés folyamatát."

A leginkább zavaró zajok meghatározása érdekében a kutatók 12 egészséges, fiatal férfit és nőt kértek fel arra, hogy három napig aludjanak egy alvásvizsgáló laboratóriumban. Az első éjszaka zaj nélkül aludtak, a második éjszaka azonban jellegzetes kórházi zajok felvételét kellett hallgatniuk. A belső zajok között szerepelt a kerekes kocsik hangja, a jéggépek, a személyzet beszélgetése, az infúzió riasztója és a telefonálás. A külső zajok közé tartozott a közlekedés és az elhaladó helikopterek zaja. A kísérlet alatt a résztvevők alvási mintáit és pulzusszámát is mérték. Nem okozott meglepetést, hogy a zajszint emelkedésével az alvászavar mértéke is növekedett.

Kiderült, hogy még egy pillanatnyi zaj hatására is megugrott a pulzusszám. Ez a mélyalvás szakaszában is megfigyelhető volt, de a legnagyobb problémát az alvás felületesebb, REM szakaszában okozta.

Buxton az eredményeket úgy összegezte, hogy a kórtermekben a zajszint csökkentésével a betegek kórházi tartózkodásának időtartamát is le lehetne rövidíteni, sőt talán még az újrafelvételek arányát is csökkenthetnénk. A kórházaknak pedig némi odafigyeléssel, a személyzet megfelelő felkészítésével és némi logisztikai szervezéssel meg is van a lehetőségük erre.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)