Vesekő-eltávolítás az űrben

Sokan már a vesekő említésére is összerándulnak. A népesség tíz százalékát érintő rendellenesség gyakran jár erős fájdalommal, a kövek eltávolítása pedig néha nagyon nehéz.

Az űrben a környezeti feltételek miatt még súlyosabb a probléma: a források korlátozottsága és a Földtől való távolság meglehetősen behatárolja a kezelési lehetőségeket.

Az amerikai Nemzeti Űr-Biomedikális Kutatóintézet (NSBRI) kutatói olyan ultrahangos technológiát fejlesztenek, amellyel leküzdhető a vesekő kezelésével összefüggő problémák egy része. Az új módszer a Twinkling Artifact (ragyogó tárgy) eljáráson alapuló fejlett ultrahangos képalkotással deríti fel a veseköveket, és összpontosított ultrahanggal löki ki a köveket. Az újszerű technológia nem csak az űrben segítheti az egészségügyi ellátást, hanem a Földön is forradalmasíthatja a vesekő kezelését.

Dr. Lawrence Crum és munkatársa, Dr. Michael Bailey, a Washington Egyetem kutatói elmondták, hogy módszerük a jelenleg is meglévő eszközökön alapul. „Rendelkezésünkre áll egy olyan diagnosztikai ultrahang készülék, amely jobban ki tudja mutatni a veseköveket a szervezetben” – nyilatkozta Bailey. „Arra is képesek vagyunk, hogy ultrahang hullámokkal a bőrön keresztül a vese kijárata felé toljuk a kisebb köveket vagy kődarabokat, hogy azok természetes úton távozzanak, műtéti beavatkozás nélkül.”

Földi körülmények között az általános módszer az, hogy a páciensek vízivással próbálják elősegíteni a vesekő természetes kilökődését. Ez azonban nem mindig válik be, és gyakran csak a műtét segít. Az űrben még nagyobb a vesekő veszélye, mert az űrhajósok hidratálása sokkal nehezebb. Ráadásul a csökkent gravitációban a csontok demineralizálódnak, az ásványi anyagok nagy mennyiségben a vérbe, majd a vizeletbe kerülnek. A sók megnövekedett koncentrációja a vizeletben a vesekő kialakulásának kockázati tényezője.

A kilökés előtt először is meg kell határozni a vesekő helyét. A szabványos ultrahangkészülékek fekete-fehér képalkotási módban, úgynevezett B-módban hozzák létre anatómiai képüket. Doppler módban kifejezetten a véráramlást és a vér mozgását mutatják a szövetekben színes képpel. A Doppler módban a vesekövek élénk színnel, ragyogva láthatók. Ennek oka egyelőre ismeretlen, de Crum és Bailey azon dolgozik, hogy megmagyarázhassák, mi okozza e Ragyogó Tárgy képet.

Amint sikerült azonosítani a vesekő helyét, az ultrahang készülék üzemeltetője kiválaszthat egy célpontot, majd egyetlen gombnyomással egy alig fél milliméter átmérőjű fókuszált ultrahanghullámot bocsáthat ki, ami a követ a vese kijárata felé löki. A vesekő másodpercenként körülbelül egy centimétert halad. Azon kívül, hogy a módszer a műtétet helyettesítheti, arra is felhasználható, hogy műtét után „kitakarítsanak” vele. Bailey elmondta, hogy a műtét után mindig maradnak apró törmelékek, ezért a betegek fele a műtét után öt éven belül visszatér kezelésre. Az új módszer e maradványok eltávolításában is segíthet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció