Védenek a bogyósok

Egy új kutatás szerint a flavonoidokban gazdag ételek és italok, például a bogyófélék, alma, tea és vörösbor fogyasztása férfiakban 40 százalékkal csökkentheti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát.

Nők esetében azonban a kockázatcsökkenés csak akkor mutatkozott meg, amikor hetente több adagot fogyasztottak a bogyófélékből. "A teljes flavonoidok tekintetében csak a férfiakban tapasztaltunk előnyös eredményeket"-számolt be a áprilisi számában publikált tanulmány vezető szerzője, Dr. Xiang Gao, a Harvard Egyetem Orvosi Karának kutatója."A bogyófélék azonban férfiak és nők esetében egyaránt védőhatást gyakorolnak. A bogyófélék idegvédő anyagokat tartalmaznak. Beilleszthetők a rendszeres étrendbe, és nem járnak káros mellékhatásokkal, ráadásul a vérnyomást is csökkentik."

A Parkinson-kór mozgásszervi zavarokat okozó degeneratív rendellenesség, melynek jellemző tünetei a végtagok remegése, az izommerevség és az egyensúlyzavar. A flavonoidok olyan növényi összetevők, amelyek megakadályozzák a szervezet sejtjeinek oxidatív károsodását.

A kutatók a tanulmány során közel 50 ezer férfi adatait vizsgálták az amerikai Egészségügyi Szakemberek Egészségtanulmányából, és több mint 80 ezer nő adatait elemezték az Ápolónők Egészségtanulmányából. Öt jelentős flavonoidforrás, a tea, a bogyófélék, az alma, a narancslé és a vörös bor étrendi bevitelét vették figyelembe.

A 20-22 éves utánkövetés alatt 805 személyben, 438 férfiban és 367 nőben alakult ki Parkinson-kór . Amikor a legtöbb flavonoidot fogyasztókat összevetették a legkevesebb flavonoidot fogyasztó személyekkel, kiderült, hogy csak a férfiakban mutatható ki statisztikailag jelentős előny- esetükben a Parkinson-kór kockázata 40 százalékkal csökkent.

Gao ugyanakkor azt is hozzátette, az étrendi összetevők elkülönített vizsgálata azt mutatta, hogy a bogyófélék a férfiak és a nők számára egyaránt előnyökkel járnak: a hetente legalább két adagot fogyasztókban körülbelül 25 százalékkal csökkentik a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Zömmel az északi, északkeleti harmadban lesznek kevésbé felhős tájak, hajnalban a déli, délkeleti országrészben vastagszik a felhőzet. Csapadék már nem valószínű. A Dunántúlon élénk lökések kísérik az északnyugati szelet, a Balaton, Bakony térségében reggel már erős, viharos lökések is előfordulhatnak. Emellett hajnaltól a Bodrogköz térségében is feltámad az északi szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6 fok között valószínű, de az Északi-középhegység szélvédett, kevésbé felhős helyein gyenge fagy is lehet. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.