Várható élettartam – kezdenek felzárkózni a férfiak

Egyre több a százéven felüli ember, és közülük egyre kevesebb a nő.

Mint köztudott, a fejlett országokban folyamatosan növekszik a várható élettartam. Érdekesség viszont, hogy erre vonatkozóan a különbség nemcsak a nemek, de az egyes országok között is csökken számol be az IFL Science a spanyolországi Universidad de Alcalá kutatásának eredményeiről.

öregkor, idős, öreg, agg
A férfiak is egyre tovább élnek. Fotó: Getty Images

Megtorpanni látszik a nők privilégiuma

A kutatók az ENSZ Népesedési Osztályának dokumentumaiból származó történelmi adatokat és 194 ország 2030-ig tartó népesedési előrejelzéseit is felhasználta. Az eredményekből kiderült, hogy 1990-ben és 2010-ben élettartam-mutatók alapján öt különálló csoportba lehet sorolni az országokat, a válaszvonal pedig nagyjából kontinensenként húzható meg. Megállapították, hogy minden csoportban közös a várható élettartam növekedése, illetve a férfiak és nők halálozása közti különbség csökkenése. Arra is rámutattak, hogy a statisztikai modell szerint a 2030-as előrejelzésekben ugyanez a tendencia rajzolódik ki.

Jó példa a várható élettartam növekedésére az Egyesült Államok, ahol 1950 óta folyamatosan növekszik a 100 év felettiek száma. Ha az előrejelzések beigazolódnak, az amerikai százévesek száma a következő harminc évben megnégyszereződhet, és közülük egyre kevesebb a nő.

A hosszú élet titka mindenkit foglalkoztat, dán tudósok most közelebb kerültek a megfejtéshez. Részletek

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Délelőtt az ország keleti harmadában még több lehet a felhő, majd ott is gomolyosodik a felhőzet. Másutt gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. Elszórtan várhatók záporok, jégdara záporok, elsősorban a Duna-Tisza közén zivatar kialakulása sem kizárt. Az északi szél nagy területen megélénkül, a Bodrogközben és a Bakonyban, valamint záporok, zivatarok környezetében erős széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 16 fok között alakul. Az előrejelzések szerint a szerdai napot kettős fronthatás dominálja majd.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra