Túladagolható-e a nikotin?

A nikotinmérgezés ma leginkább az e-cigaretták terjedése miatt fordulhat elő. Az állapot nagyon veszélyes: már pár csepp bőrön keresztül felszívódó tömény nikotin is halálos mérgezést okozhat.

Az e-cigaretták nikotintartalmú folyadékának megivása történhet öngyilkossági szándékból, de gyerekek véletlenül is megihatják a nem kellőképp elzártan tárolt folyadékot. Bár Magyarországon még nem tudnak ilyen esetről, az Egyesült Államokban már többről is beszámoltak. Gyerekkorban lehet nikotinmérgezés amiatt is, mert a kicsi megeszi a cigarettát. Ennek esélyét persze csökkenti az anyag keserűsége, de azért megeshet ilyen baleset is.

Önmagában a túl sok cigarettától nem igazán alakul ki nikotinmérgezés: egy átlagos cigaretta 13 milligramm nikotint tartalmaz, a szivarok mérettől függően akár 40 milligrammot is, ehhez a mennyiséghez pedig a fogyasztók hozzászoknak. Mérgezéses tünetek maximum csak akkor jelentkezhetnek, ha valaki életében először gyújt rá, és túlzásokba esik.

Az e-cigaretta folyadékára kell odafigyelni
Az e-cigaretta folyadékára kell odafigyelni

A nikotinmérgezés első tünetei a gyomor- és béltraktust érintik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hányinger és hányás jelentkezik, de hamar kialakulnak központi idegrendszeri tünetek is. Ilyen a fejfájás, a szédülés, a zavartság, a tudatállapot-változás, de kialakulhat akár kóma is alacsony vérnyomással. Jelentkezhet emellett izombénulás, amely érinti a légzőizmokat is. Súlyos esetben a nikotin a központi idegrendszer légzőközpontján keresztül gyakorlatilag le is állítja a légzést. A diagnózist a klinikai tünetekből kiindulóan állítják fel: már ezek is utalnak a mérgezés jellegére. A legfontosabb persze a toxikológiai vizsgálat, amely a vér és a vizelet vizsgálatát is jelentheti.

Mivel a nikotinmérgezés életveszélyes, speciális ellenanyaga, oki terápiája pedig amúgy sincs, kezelését már a leletek elkészülte és a pontos diagnózis felállítása előtt megkezdik. A terápia szupportív, a görcsök kezelését, a lélegeztetést jelenti; ha kell, kezelik a szívritmuszavarokat is. Tulajdonképpen az életveszélyes állapotban lévő beteget próbálják stabilizálni. Ha a szupportív terápia megfelelő és időben megkezdik, a mérgezettek fölépülhetnek a nikotinmérgezésből. Viszont ha túl sok nikotin került a szervezetbe, akkor a helyzet már nehezebb. Ilyen esetekben van esély rá, hogy a beteg életét veszti addigra, amikorra egészségügyi intézménybe kerül.

Miért volt régen jóval gyakoribb a nikotinmérgezés? És milyen szövődményei lehetnek? Kiderül részletes cikkünkből, melyet a Betegségek A-Z rovatban olvashatnak!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)