Többet árt, mint használ az MRI?

Egy friss felmérés szerint a műtét előtt az emlőrák kiterjedésének meghatározása céljából végzett MRI nem segíti a sebészi beavatkozás megtervezését, nem csökkenti a későbbi műtétek számát vagy a tumor kiújulásának esélyét.

A tanulmány szerint bizonyított, hogy az MRI-vizsgálat elvégzése a kiterjedtebb sebészi beavatkozások gyakoriságát növeli a konzervatív (azaz az emlőt megtartó, illetve nem sebészi) kezelésekkel szemben, míg nincs bizonyíték arra nézve, hogy javítja a sebészeti eljárásokat vagy a prognózist. Randomizált, kontrollált vizsgálatokkal mutatták ki, hogy azok a nők, akiknek korai stádiumú mellrákját konzervatívan kezelték (azaz helyi kimetszéssel és besugárzással), ugyanolyan túlélési arányt mutattak, mint akiknél emlőeltávolítást végeztek.

A közelmúltban vezették be az MRI-t a stádium-meghatározásban, mivel olyan területeken is képes kimutatni a rákot, ahol a korábbi képalkotók nem. Az elterjedése azon a feltevésen alapul, hogy segíti a sebészeti beavatkozások tervezését, csökkenti az ismételt operációk és a helyi recidívák (daganat-visszanövések) számát. A szerzők szerint azonban csak az emlőeltávolítások számát emeli, miközben nincsen arra vonatkozó bizonyíték, hogy javítaná a sebészi beavatkozások kimenetelét vagy a hosszú távú túlélést.

A szóban forgó felmérésben dr. Nehmat Houssami, a Sidney-i Egyetem, és dr. Daniel F. Hayes, a Michigani Egyetem Rákkutató Központjának munkatársa a műtét előtti MRI pontosságáról és a kezelésre kifejtett befolyásáról szóló adatokat tekintették át. A szerzők következtetése szerint bizonyított tény, hogy az MRI vizsgálat hatással van a sebészeti kezelésre: általában a megtartó műtétek helyett a radikálisabb beavatkozások felé irányítja az orvost. Ugyanakkor nincsen arra vonatkozó bizonyíték, hogy segítené a sebészi eljárásokat vagy a betegség lefolyását.

A szerzők szerint megfelelően összeállított, randomizált, kontrollált vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy pontosan meghatározzák a haszon-kár arányt, beleértve az életminőségre kifejtett hatásokat is. "Tudjuk, hogy egy ilyen kutatás rengeteg pénzbe és szervezőmunkába kerül, de ha valóban olyan jótékony ez az eljárás, mint ahogyan a védelmezői állítják, akkor megéri. Ha pedig nem, akkor a feleslegesen elvégzett vizsgáló és gyógyító eljárások költsége messze meghaladja azt, amit a kutatásra kellene költeni" - vonják le a szerzők a végső következtetést.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: