Tényleg jobb a siketek látása?

Az egyik érzék károsodása nem javítja a többi érzékszerv működését, csupán az agyi régiók szerveződnek át - állítják az Oregoni Egyetem munkatársai.

Az amerikai képregényhős, Fenegyerek egy radioaktív anyag miatt vesztette el látását, és a többi érzéke annyival élesebb lett, hogy képes volt kompenzálni a hiányosságot. Azonban Christina Karns és munkatársai szerint nem ennyire egyszerű a helyzet, ugyanis nem az érzékszervek működése lesz jobb, hanem specifikus agyi változások következnek be. Ismert, hogy a született siketek perifériás látása a hallókhoz képest érzékenyebb a fényre és a mozgásra.

A siketek perifériás látása jobb

A vizuális inger két jelátviteli pályán keresztül kerül be az agyba. Az egyik hordozza az objektum helyét és mozgását, az információ a feldolgozás során a látókéregből a nyakszirti lebenybe kerül. Az objektum felismerése viszont a halántéklebenyhez kötött. Az agyi funkcionális képalkotók kimutatták, hogy a siketeknél főként az első pálya aktivitása növekszik meg, ami megmagyarázza a fejlettebb perifériás látást.

Az Idegtudományi Társaság tudományos találkozóján bemutatott tanulmány során a siketek agyműködésében zajló átszerveződés részleteire fókuszáltak. Bevezetésképp siketek szemét, nem találtak szervi eltérést az ép hallással rendelkezőkhöz képest.

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: