Tanuljon nyelvet alvás közben

A nyelvtanulás alvás közben is lehetséges, sőt: a szavak kiejtését és jelentését álmunkban könnyebben memorizáljuk, mint éberen!

Alvás közben hatékonyan lehet idegen nyelvek szavait tanulni - hívta fel a figyelmet egy svájci kutatásra az IFLScience . A Hvg.hu cikke szerint a kutatás során két csoportot figyeltek meg. A csoportok tagjai német anyanyelvűként holland nyelvet tanultak. Az egyik csoport a hagyományos módszerekkel tanult, a másik csoportnak viszont egy újdonsággal kiegészítették a kurzust, miután elküldték őket aludni: tudtukon kívül éjszaka lejátszották nekik a holland szavak kiejtését és jelentését, olyan hangerővel, hogy még éppen hallhassák, de ne zavarja az álmukat.

Saját tapasztalatból tudjuk, hogy kialvatlannak lenni nem jó - de vajon a fáradtság, nyűgösség és a kialvatlanság többi nappali tünete pusztán kellemetlen, vagy esetleg veszélyes is? Cikkünkből kiderül!

Alvás közben jobban megy a tanulás

Mint az eredményekből kiderült, az éjszakai "továbbképzés" mérhető eredménnyel járt. Annak a csoportnak a tagjai, akik alvás közben plusz nyelvórát vesznek, sokkal jobb eredményt értek el az idegen szavak felismerésében és fordításában, mint azok, akiknek nem játszották le ezeket alvás közben.

Alvás közben is megy a nyelvtanulás?
Alvás közben is megy a nyelvtanulás?

A kutatók ezután azt próbálták kiszűrni, hogy az eredmények a véletlennek köszönhetőek-e. Ezért egy harmadik csoporton is tesztelték a módszert, de nekik ébren játszották le ugyanazokat a szótanulós hanganyagokat. Hiába hallgatták tudatosan és ébren - például sétálás közben - ezeket az anyagokat, a felvételeket alvás közben hallók náluk is jobban teljesítettek a teszteken.

A korábbi elméletek alapján a tudósok úgy gondolták, hogy alvás közben az agy kiüresedik, kikapcsolja magát, és csak alacsony neurológia aktivitást mutat. Azonban már több kutatással is igazolták, hogy az agyunk alvás közben is képes tanulni. Az egyik vizsgálat esetén a résztvevőknek egy motoros feladatot tanítottak, melyben különböző színű gombokat kellett meghatározott sorrendben lenyomni. Ezt követően megkérték a résztvevőket, hogy ismételjék el a mozdulatsort az ágyban lefekvés előtt, mikor még éber állapotban vannak. A kutatók megfigyelték, hogy a résztvevők közül sokan álmukban fizikailag megismételték a nappal begyakorolt mozdulatsort.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A változékony időben átmenetileg csökken a csapadékhajlam, némi időre a nap is kisüthet. Estétől újabb csapadékzóna érkezik. Élénk nyugatias szél mellett 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Szerdán egy távozó és egy érkező kettősfront között átmenetileg frontmentes idő lesz. Ennek ellenére most is gyakori lehet a fejfájás, ingadozhat a vérnyomás, rosszullétek is felléphetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: