Szerveket növeszthetünk magunkban?

A kutatók olyan sejteket hoztak létre, amelyek a testbe juttatva teljesen működő szervvé képesek továbbfejlődni.

Az egereken végzett kísérlet annak lehetőségével kecsegtet, hogy a jövőben gyógyíthatjuk a vese, máj és szívbetegségeket. Bár a kutatás még csak a kezdeti szakaszában jár, a szakértők szerint az eredmény óriási előrelépést jelent abba az irányba, hogy megszűnhessen a szervátültetéstől való függésünk.

A kutatást vezető Clare Blackburn, az Edinburgh-i Egyetem professzora, így nyilatkozott a kutatásról: "Annak képessége, hogy csere szerveket hozhatunk létre sejtekből a laboratóriumban, mindig is a regeneratív gyógyászat Szent Gráljának számított."

Bár már korábban is sikerült szerv részeket létrehozni őssejtekből a laboratóriumban, ez volt az első alkalom, hogy teljes egész, működő szervet alkottak meg sejtekből a testen kívül. Valószínűleg további tíz évre lesz szükség ahhoz, hogy egy ilyen kezelésről bebizonyítsák, hogy elég biztonságos és hatékony emberi betegeken is, de a szakértők óriási áttörésként üdvözölték az eredményt.

A kutatók a szaklapban megjelent kutatáshoz a legújabb technológia felhasználásával hoztak létre mesterséges csecsemőmirigyet (timuszt) egy kísérleti egérben. A szív közelében elhelyezkedő, az immunrendszer működéséhez elengedhetetlen kisméretű szervet néhány sejtből növesztették addig, amíg az új szerv ugyanúgy működött, mint bármely egészséges felnőtt egér csecsemőmirigye.

Átprogramozott sejtekből sikerült létrehozni az első működő szervet

A kutatók fibroblaszt sejteket nyertek ki egy egér embriójából, majd átprogramozták ezeket, hogy timusz sejtként viselkedjenek. A technika következtében a sejtek gyakorlatilag úgy viselkedtek, mint egy magzatban az anyaméhben, amikor a csecsemő először növeszt szerveket.

Amikor más timusz sejt típusokkal keverve a sejteket befecskendezték az egerekbe, a sejtek pótszerveket hoztak létre, amelyek ugyanolyan struktúrával, összetétellel és funkcióval rendelkeztek, mint bármilyen egészséges, felnőtt timusz.

A működésképtelen timusszal születő sok ezer csecsemő számára is reményt adhat.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)