Személyiségünktől is függ, hogy meddig élünk

Ahogyan a napjainkat és éjszakáinkat töltjük, kihathat a várható élettartamunkra is - állítják egy új kutatás.

Több mint négyezer ember adatait tanulmányozták amerikai tudósok. Az eredmények alapján úgy tűnik, az alvási szokásokat és a várható élettartamot jobban befolyásolja a személyiség, mint korábban gondolták.

Az extrovertáltak kevesebbet alszanak

Világszerte jelentős probléma, hogy az emberek nem alszanak eleget. Az amerikai felnőttek 35 százaléka például 7 óránál kevesebbet pihen éjszakánként. Az alváshiánynak azonban komoly egészségromboló hatásai lehetnek.

A szakemberek szerint az extrovertáltak általában kevesebbet alszanak. Ennek valószínűleg az az oka, hogy az ilyen személyiséggel rendelkező embereket rengeteg inger éri napközben, ezért nehezebben alszanak el. Az extrovertált személyek ráadásul gyakrabban vesznek részt társasági eseményeken, ami szintén az alvásidő rovására mehet. Ez hosszú távon negatívan befolyásolhatja az egészségi állapotot és csökkentheti a várható élettartamot is.

személyiség, személyiségtípusok, extrovertált, introvertált, alvás, alvási szokások, várható élettartam,
Az extrovertált emberek körében gyakoribb az alváshiány és a korai halál. Fotó: 123rf

Tippek a jó alvás érdekében

A személyiségünk megváltoztatása egy nehéz kihívás lenne, azonban nem ez az egyetlen lehetőségünk, ha szeretnénk tenni valamit az egészségünkért és a hosszú életért. A kulcs a jó alvási szokások kialakításában rejlik.

  1. Határozzunk meg egy időpontot minden este, amikor jóval a lefekvés előtt minden kütyüt kiviszünk a hálószobából. Ezt követően olvassunk vagy beszélgessünk a párunkkal - a lényeg, hogy ne mobiltelefonunkat nyomkodva vagy tévét nézve várjuk, hogy majd elálmosodunk. Korábban már több tanulmány figyelmeztetett arra, hogy a készülékeinkből áradó kék fény befolyásolja a testünk melatonintermelését. Ez a hormon nélkülözhetetlen a mély és pihentető alváshoz. Ezért fontos, hogy lehetőség szerint kedvenc kütyüjeink nélkül próbáljuk meg eltölteni azalváselőtti időszakot.

  2. A saját rituálé is segítheti az esti relaxálást. Ez lehet bármi, ami megnyugtat minket és emlékezteti az agyunkat arra, hogy egy újabb dolgos nap végére értünk, ideje pihenni. Bill Gates például naplót ír esténként, Gisele Bündchen pedig meditál. De választhatunk bármit - a lényeg, hogyha beválik, ragaszkodjunk hozzá.

  3. Talán még emlékszünk arra, hogy gyerekkorunkban mindig volt egy meghatározott lefekvési idő. A tudósok szerint ez nemcsak a gyerekeknek fontos, hanem a felnőtteknek is kifejezetten jót tesz, ha mindennap azonos időben alszanak el. Így ugyanis biztosan megadjuk magunknak a szükséges alvásmennyiséget.

Forrás: thriveglobal.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: