Szakállas nők: milyen betegségben szenvednek?

Az elmúlt századok cirkuszai nemcsak a mutatványosokról, artistákról és állatidomárokról szóltak, gyakran olyan embereket is szörnyszülöttként mutogattak, akik valójában valamilyen betegségben szenvedtek. Sorozatunk első részében a szakállas nőket ismerhetjük meg egy kicsit jobban.

A szakállas nő évszázadok óta állandó szereplője a különböző "szórakoztató" helyeknek, cirkuszoknak és királyi udvaroknak. A hölgyeken kialakuló, látványos szakáll általában éppen azért olyan furcsa és meglepő, mert a nőkre minimális mértékben jellemző az arcszőrzet, ráadásul az elfogadott társadalmi normák szerint a hölgyeknek a teljes szőrtelenség és a sima, bársonyos bőr divatját kell követni.

A szakállas nők látványos arcszőrzetének hátterében általában a hirsutizmus, vagyis a fokozott szőrnövekedés áll. Ez a jelenség a legtöbbször a túlzott mennyiségű androgén, vagyis férfi hormonoknak köszönhető. Előfordulhat az is, hogy a szőrtüszők reagálnak túlzott érzékenységgel ezekre a hormonokra, így még akkor is fokozott szőrnövekedés figyelhető meg, ha a hormonok szintje nem kiugróan magas.

Súlyos bajokat jelezhet a testszőr Sokat elárulhat egészségi állapotunkról, ha hajunk vagy testszőrünk elkezd hullani vagy éppenséggel meglepő tempóban nőni. De mitől fordulhat ez elő, és kell-e ilyenkor aggódnunk? A tünete, vagyis a fokozott szőrnövekedés nemcsak a hölgyek arcán megfigyelhető, hanem más testterületeken is, amelyeken a nőknél általában nincsenek (vagy legalábbis szabad szemmel nem igazán láthatóak) a szőrszálak. A szőrösség az arcon kívül megjelenhet a háton, a mellkason vagy a hason is. Nemcsak a szőrszálak mennyisége nőhet meg, hanem azok pigmentáltsága és vastagsága is. A hirsutizmus mellett egyéb, a férfi hormonok magasabb szintjére utaló tünetek is jelentkezhetnek ezeknél a hölgyeknél, például a pattanások, a hangszín mélyebbé válása, a fokozott izomtömeg. Előfordulhatnak olyan, a hormonrendszer egyensúlyának felbomlására utaló tünetek is, mint apeteéréselmaradása, a teherbeesési nehézségek vagy a menstruációs zavarok.

A szakállas nők általában a hirsutizmus nevű betegségben szenvednek

A szakállas nők általában a hirsutizmus nevű betegségben szenvednek A szakemberek szerint a fokozott szőrnövekedés, illetve a férfihormonok nagyobb mennyisége szoros összefüggésben áll a vérben keringő inzulin magas koncentrációjával is, így a hirzutizmus rizikója nagyobb lehet azoknál a hölgyeknél, akik cukorbetegek, prediabéteszes állapotban vannak, vagy inzulinrezisztenciát diagnosztizáltak náluk.

Az androgén hormonok túlzottan magas szintjét, így a hirzutizmus rizikójának növekedését többféle betegség is okozhatja, ezek főleg az endokrin rendszert érintik. Ilyen például a PCOS (vagyis a policisztás ovárium szindróma), a Cushing-kór, de a hormontermelő mirigyeknél kialakuló daganatokra is visszavezethető időnként ez a betegség.

A hirzutizmus diagnosztizálására, illetve a betegség súlyosságának megállapítására az úgynevezett Ferriman-Gallwey skálát alkalmazzák. Ennél 9 testtájon (felső ajak, áll, mellkas, a hát alsó és felső része, a has alsó és felső része, felső karok és felső combok) vizsgálják meg a "szőrösség" mértékét, és ezt 0-tól 4-ig pontozzák. Ezeket a pontokat aztán összeadják. A kaukázusi rasszba tartozó nőknél a nyolcnál nagyobb pontszám már a férfi hormonok túlzott koncentrációjára utal. A skála továbbfejlesztett változatában további tíz testtájat vizsgálnak, például az arc oldalsó részét és az ujjakat, illetve lábujjakat.

A hirzutizmus általában gyógyszerekkel kezelhető, gyakran orális fogamzásgátlót javasolnak a túlzott szőrnövekedés ellen. Természetesen, mivel alapvetően hormonális problémáról van szó, az alapbetegség kezelése a legtöbb esetben a túlzott szőrnövekedés ellen is hatásos megoldást jelent.

Milyen betegség miatt lesz valaki farkasember? Kattintson!

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső